Teknik kan stänga vindkraft om örnar passerar

Örnar och vindkraft kan samsas med hjälp av en avancerad kamerautrustning. Tekniken upptäcker örnar på långt håll vilket gör att vindkraftverken hinner stängas av.

Måns Hjernqvist, ornitolog och viltrehabiliterare, släpper ut en kungsörn som hittats skadad och som fått vård.

Måns Hjernqvist, ornitolog och viltrehabiliterare, släpper ut en kungsörn som hittats skadad och som fått vård.

Foto: Lukas Hjernqvist

Gotland2020-01-11 10:00

I början av december bjöd länsstyrelsen in till en träff för att ta redan på hur myndigheter, organisationer och företagare ställer sig till vindkraft och örnar.

Det svårt för vindkraftsbolag att få tillstånd att sätta upp nya verk på Gotland. Ett hinder är att hotade arter som örnar, måste skyddas. Varje process där man planerar att bygga ut vindkraften måste miljöprövas och då är det EU-direktiven och domstolarna som styr utgången.

En anledning till att domstolarna inte tillåter nya vindkraftverk är att örnar riskerar att flyga in i verken och dödas. Det finns teknik för att förhindra dessa kollisioner som nu ska prövas.

– Det är ett system med kameror som ser örnar på långt håll och reagerar med att stänga av verk som fågeln riskerar att kollidera med. Systemet registrerar uppgifter om vilken riktning, hastighet och art det handlar om. Det tar 20 sekunder för tekniken att stänga av ett verk, berättar Andreas Wickman, Gotlands vindelproducenter GVP.

Han berättar att det är Vattenfall vindkraft GVP, Naturvårdsverket, Region Gotland och Energimyndigheten som tillsammans bekostar ett försök med detta system som ska testas inom kort. I det fullskaliga testet ingår att ornitologer  räknar örnarna manuellt. Totalt handlar det om en kostnad på fyra miljoner kronor. Naturvårdsverket och länsstyrelsen följer projektet.

 På försommaren fick ett vindkraftprojekt i Hablingbo tillstånd att bygga närmare ett örnbo än de annars skulle fått under förutsättning att de hade denna teknik somredan  finns i USA.

Att inte bygga närmare än två kilometer från ett örnbo är en riktlinje men naturskyddsföreningen vill gå längre.

– Vi säger minst fem km från örnbon, säger Måns Hjernqvist som representerar Naturskyddsföreningen på Gotland.

Han tror att det är fullt möjligt att identifiera örnar med hjälp av kamera. Mer skeptiskt är han till att den innebär att man kan bygga fler vindkraftverk.

–  Vi kan acceptera teknik om de används i befintliga vindkraftsparker, inte som argument för tillstånd till ny exploatering. Då krävs även skydd mot störningar och olika barriäreffekter. Det är lika viktigt. 

Även om tekniken fungerar som skydd för örnarna kan det innebära stora avbräck i lönsamhet om verk står still ofta. Det ska också undersökas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!