Tekniken ska rädda landsbygden

Regeringen kräver att alla medborgare ska ha likvärdig tillgång till service. Oavsett bostadsort. En utredning slår fast att det ska uppnås genom teknikens hjälp.

Gotland2011-02-01 04:00

- Det ska finnas platser dit folk kan gå för att komma i kontakt med regionen, säger Thomas Norrby.


Videolänk
I framtiden ska man kunna gå till ett lokalt kontor och prata med alla tjänstemän som har hand om ens ärenden. Regionen, Länsstyrelsen och statliga myndigheter ska kunna nås utan att man behöver ta bilen till Visby.

- Man bör använda sig av tekniken för att få prata med tjänstemän, kanske med hjälp av videolänk, säger Thomas Norrby, statskonslulent i landsbygdsutveckling på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.


Nya lösningar
Han sågar också regionens lösning med att centrera sin service till ett fåtal orter.

- En 1960-talsmodell.

Och menar att framtiden kräver helt andra lösningar.

- Regionen måste planera för hur det blir när oljan tar slut och vi inte kan använda bilen som i dag.

Vissa forskare menar att den dagen är närmare än vad politiker och andra beslutsfattare tror.

- Politikerna måste bestämma sig för om man ska producera maten i städer, eller på landsbygden i framtiden. Om alla ska bo i städer krävs att man planerar för hur man ska kunna odla spannmål på taket och ha kor på 15:e våningen i skyskrapor. Alternativet är att människor flyttar ut på landet igen och då kommer det verkligen att behövas service där.

FAKTA:

När regionen planerar för sin verksamhet utgår man från ett system med tre nivåer av service. Nivå 1 innebär full servive, nivå 2 viss service och nivå 3 har begränsad service som ett stöd för landsbygden.

Nivå 1: Visby

Nivå 2: Hemse, Slite

Nivå 3: Lärbro, Burgsvik, Klintehamn, Fårösund, Roma och Katthammarsvik

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om