Byte från diesel till förnyelsebart bränsle

Kraven på minskade koldioxidutsläpp gör att teknikförvaltningen vill skippa dieseln. Istället ska deras fordon tankas med HVO100.

HVO100 i pumpen.

HVO100 i pumpen.

Foto: Christer Andersson

Gotland2023-04-20 09:02

Tekniska nämnden beslutade under onsdagen att teknikförvaltningens egna fordon ska tankas med HVO100 i cisternen på Skarphäll. 

Att ersätta dieseln med ett alternativt bränsle är det snabbaste, mest kostnadseffektiva och enklaste sättet för teknikförvaltningen att sänka koldioxidutsläppen från transporter. Alla fordon som drivs med diesel kan köras utan konsekvens på EcoPar A och HVO100 som båda är förnyelsebara bränslen, är teknikförvaltningens argument till politikerna. 

Fossilfria bränslen som HVO100 är dyrare än diesel och ett byte skulle innebära en extra kostnad på cirka 1,5 miljoner kronor per år. HVO100 kostar omkring 4 kronor mer är diesel per liter. 

Samtidigt skulle utsläppen av koldioxid minska med cirka 80 procent. 

Miljömålet för Gotland är att minska växthusgasutsläppen från transporter fram till 2027 med minst 70 procent jämfört med 2010. För teknikförvaltningen är det transporterna som bidrar med det enskilt största utsläppet. Det är också det utsläppet som ännu inte minskat i önskad takt.

HVO100 är ett syntetiskt bränsle gjort på växtoljor och slaktavfall och som till funktionen liknar vanlig diesel. Eftersom det framställs av förnybart material minskar utsläppet av koldioxid till nära noll procent eftersom det inte tillförs något nytt koldioxid jämfört med fossilt bränsle.

Teknikförvaltningen har en cistern på Skarphäll där deras fordon tankas. 29 procent av förvaltningens koldioxidutsläpp kommer från den dieseln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!