Tekniska förvaltningen klarar inte det periodiska underhållet
Tekniska förvaltningen klarar inte det periodiska underhållet på grund av kraftiga budgetminskningar. Mellan åren 1998 och 2004 var man tvungen att spara in 120 miljoner på det periodiska underhållet.Det framgår av en granskning som utförts av KomRev på uppdrag av Gotlands kommuns revisorer.
Tekniska förvaltningen instämmer till stora delar i det som framkommit i revisionsrapporten. Förvaltningen svarar i sitt yttrande att man kommer att få svårt att uppnå uppställda inriktningsmål med de kraftig budgetminskningar som har skett. Om detta kommer att fortgå kommer verkligheten snart ifatt i form av eftersatt underhåll, klargör man. Det understryks att det är viktigt att det måste tilldelas medel som både värdesäkrar kommunens byggnader och att förvaltningen kan tillhandahålla ändamålsenliga lokaler.
Inga avgifter för locklyft
Det kommer inte att tas ut någon avgift på 250 kronor för att lyfta tunga betonglock till trekammarbrunnar under 2005. De avgifter som betalts in för 2004 kommer att betalas tillbaka. Nämnden tycker man informerat för dåligt och inför avgifterna först 2006.
De turer med buss nummer 11 som dragits in på Roma-linjen kommer att sättas in i igen. Nämnden har lyssnat på den kritik som förekommit.
Tekniska nämnden anser att det måste göras en teknisk utredning och en ekonomisk bedömning av möjligheterna att ordna kommunal va-lösning för delar av det förslag till planprogram i Västergarn som upprättats av stadsarkitektkontoret. I norra delen av området föreslås förtätning längs Valevägen. Området är långsträckt och nämnden ser svårigheter att lösa va-frågan i området.
Exploateringsavtal
När det gäller planprogrammet för Toftaområdet klargör nämnden att det finns kapacitet att anslutna nya permanentbostäder till kommunal va-nät även om belastningen kommer att öka vid ett utökat permanentboende.
Nämnden föreslår att kommunstyrelsen upprättar ett exploateringsavtal med Agge Ahlin för inrättandet av åtta småhustomter på fastigheten Vibble 1:489. Enligt förslaget skall exploatören bygga gator i området varefter förvaltningen kommer att övertas av en samfällighetsförening.
Matmagasinet byggs ut
Anders Hellberg vill bygga ut sin butik Matmagasinet i Visby med ytterligare 1.600 kvadratmeter. Det innebär bland annat att en ny infart till butiken kommer att anläggas.
Nämnden anser att det är nödvändigt att inför utställningen av planen göra en ordentlig redovisning av hur varutransporterna kommer att ske. Det bör bland annat framgå vilka billängder det rör sig om och i vilken omfattning leveranser kommer att ske. Detta för att varutransporterna inte skall komma i konflikt med en planerad bensinstation i korsningen Stenkumlaväg-Allégatan. Men tekniska nämnden tycker det är olämpligt att anlägga en bensinstation i ett vägskäl där det redan är trångt och bökigt.
Hemkompostering
Miljöpartiet har i en motion yrkat att tekniska förvaltningen utreder möjligheten att upphandla varmkomposter för de kunder som så önskar.
Men nämnden anser att investeringen i en varmkompost inte är så stor att hushållen behöver hjälp för att klara finansieringen. Däremot avser tekniska nämnden att genom information främja hemkompostering.
Ett argument är att taxan för att få soporna hämtade sjunker om man komposterar en del av sitt avfall.
Tekniska förvaltningen har räknat ut att Gotland kommun förlorar intäkter på omkring fyra miljoner kronor i och med att parkeringsavgifter inte införs i Visby. Man påpekar också att parkeringsproblemet i inre hamnorådet i Visby kommer att förvärras, plus att parkeringsfrågorna i området kring den planerade kongresshallen försvåras.
Förvaltningen får nu istället uppdrag att revidera och föreslå nya avgifter för nyttoparkeringskort och parkering.
Avdelningschef Göran Lindström föreslår att området vid Murgrönan i Visby kan upplåtas för det tivoli som tidigare hållit till i Visby hamn. Ytorna i hamnen kommer att disponeras i samband med att kongresshallen byggs. Förvaltningen får i uppdrag att se närmare på möjligheterna att utnyttja området.
Nämnden förslår hastighetsbegränsningar för flera vägar på Gotland. Bland annat vill man att länsstyrelsen beslutar om 50 kilometer i timmen på väg 702 på Fårö under sommaren.
Man föreslår vidare att hastighetsbegränsningen sätts till 30 kilometer förbi Havdhems skola och samma begränsning på vägarna Hansavägen, Bygdegårdsvägen, Prästhagsvägen, Båtmansvägen, Havders väg och Halvars väg i Havdhem. Zoner med 30 kilometers hastighetsbegränsning har beslutats inom de tätbebyggda områdena Furlund, Haga, Djuplunda och Hagbylund i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!