Tekniska nämnden vill slippa ansvaret för parkvakterna
Parkvakterna är en främmande fågel i vår verksamhet.Det menar Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden.Därför bör huvudmannaskapet inte finnas hos nämnden/förvaltningen.Närmast till hands ligger att social- och omsorgförvaltningen tar över, menar man.Under den gångna sommaren informerade parkvakterna vid 5 600 tillfällen personer som drack alkohol på parkmark om gällande förbud.
Parkvakterna ser till att förbudet att dricka alkohol på allmän plats samt campingförbudet i Visby efterföljs.
Under årets säsong har vakterna vid ca 5 600 tillfällen informerat personer som konsumerade alkohol på parkmark om förbudet och vid 160 tillfällen upplyst om campingförbudet.
Nu har frågan om parkvakter för nästa säsong aktualiserats och då vill tekniska förvaltningen bli av med detta åtagande.
Den redovisade statistiken visar att vakternas uppgift inte har något med drift/underhåll av parker eller allmänplatsmark att göra som är tekniska förvaltningens åtagande, menar man.
Med hänsyn till den ansträngda budgeten vill man därför slippa ifrån kostnaden för parkvakterna eftersom deras uppgift är av mera social karaktär.
Nämndordföranden Tommy Gardell, (s), instämmer:
Jag tycker att parkvakterna är en lite främmande fågel i vår verksamhet, att vi ska gå ut och vara halvpoliser.
<span class=MR>Dovhjorten</span>
En centrumbebyggelse om 3 550 kvm ovan mark för affärer och hotell och 1 550 kvm underjordiskt garage. Det projektet kommer nu allt närmare.
Kommunstyrelsen bör nämligen godkänna det upprättade markanvisningsavtalet mellan Kastalen fastighets AB, Göran Örtbrant, och kommunen.
Det föreslår tekniska nämnden och det handlar om kvarteret Dovhjorten 10, gamla brandstationen på Öster i Visby, där Kastalen vann den markanvisningstävling som tekniska förvaltningen genomförde.
Anvisningen gäller två år efter godkännande av kommunstyrelsen.
<span class=MR>Snäck-parkering</span>
Parkeringen vid badviken vid nedre Snäck har tidvis varit kaotisk den gångna sommaren.
Byggnation pågår på stora delar av den tidigare parkeringen vilket medfört att bilar stått uppställda på gräsområden etc.
Det här kan inte fortsätta, vi måste göra något, menar Tommy Gardell. Men fler p-platser ryms inte i detaljplanen så därför föreslår vi nu att byggnadsnämnden ändrar planen så att vi kan få till fler bilplatser.
Men det kan bli utåt havet så ärendet kan bli kontroversiellt, förutspår han.
Tekniska nämnden gör tummen ner för två medborgarförslag.
Ann-Mari Gibson hade föreslagit att verksamheten i Botaniska trädgården borde utvidgas med utbildning i hortikultur i samarbete med Säveskolan och/eller Högskolan.
Det finns redan trädgårdsutbildning på Lövsta och där ska den ligga, anser Tommy Gardell.
Enligt förvaltningen finns det inte underlag att starta ytterligare utbildningsmöjligheter med anställning av lärare och anskaffande av lämpliga lokaler.
Björn Smitterberg hade föreslagit att torghandeln i inre Katträngen i Visby hamn skall tas bort.
Detta eftersom handeln tar bort nöjet att sitta på parksofforna, förstör utsikten och hindrar människor att promenera runt kajen.
Men handeln där är populär och vi vill att den ska vara kvar, kommenterar Tommy Gardell.
Förvaltningen konstaterar att det handlar om sex platser och att de är placerade så att de inte hindrar promenader i området.
Man ser också torghandeln och annan upplåtelse inom området som en service till både företagare och besökare till hamnområdet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!