Telefonförsäljning av gravstenar upprör anhöriga
Många nyblivna änkor och änkemän på Gotland har blivit både upprörda och ledsna sedan de kort tid efter dödsfallet har fått broschyrer och telefonsamtal om att köpa en gravsten.
Det finns exempel på att änkor redan två veckor efter makens bortgång har bombarderats med broschyrer i brevlådan och därefter har de blivit uppringda flera gånger om att köpa gravsten.
Enligt bo Torndahl på Stranges begravningsbyrå så har alla gravstensföretag anslutna till branschorganisationen GRF en regel om att inga broschyrer får skickas ut förrän tidigast en månad efter dödsfallet.
? Men det är inte alla som följer detta och de har därför blivit uteslutna, säger Bo Torndahl.
Oetiskt
? Rent etiskt så gör man inte på det här viset. De sörjande själva vill ju tänka igenom det här och ta god tid på sig när det gäller valet av gravsten. Det jag har fått höra är att ett företag är påträngande och att man reagerar på detta. Jag har från olika håll fått höra många berättelser om detta, säger sjukhusdiakonen Eva Kinnander.
På kommunens konsumentvägledning så säger konsumentvägledaren Gyrid Staaf att hon inte har fått några samtal om det här med telefonförsäljningen av gravstenar.
? De sörjande har nog inte ork att vända sig till konsumentvägledningen, utan de pratar med någon som kommer i deras väg, exempelvis någon på begravningsbyrån, tror Eva Kinnander.
Också på Fonus begravningsbyrå är det många anhöriga som har berättat om fastlandsföretagen och deras broschyrer och telefonsamtal. Reaktionerna på detta är negativa.
? Det är lite stötande tycker många när det gäller broschyrer och telefonförsäljning. Det mesta som sägs är negativt om detta. Sedan är det så att när man köper en gravsten så vill man ha den mänskliga kontakten, säger Carina Thunberg på Fonus.
Stenreglerna
? Jag tror också att det är svårt att själv köpa en sten från fastlandet. Det är inte så enkelt för anhöriga att veta hur man ska göra. De känner inte till reglerna kring hur en sten ska vara för att bli godkänd av en kyrkogårdsförvaltning, säger Carina Thunberg.
Det är olika regler som gäller för olika kyrkogårdar och även för olika kvarter på en kyrkogård. Det handlar om storlek, om höjd och bredd på gravstenarna. Till kyrkogårdsförvaltningen måste inlämnas en ritning på stenen för att få ett godkännande. Annars får den sten man valt inte placeras där man har tänkt sig.
Däremot har enligt Bo Torndahl på Stranges en annan regel tagits bort. Den gällde om det exempelvis skulle vara en gravsten gjord i kalksten eller i granit. Förr så gjordes de flesta gravstenarna på Gotland i kalksten. Det berodde på att man hade en tillverkning på ön. Men i dag säljs nästan bara granitstenar och sällan gravstenar i kalksten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!