Temakväll om Ryssland med musik och mat

­ Varför inte bjuda in till seminarier om Ryssland under Almedalsveckan i Visby. Arrangemanget skulle kunna göras i samverkan mellan Handelskammaren Sverige och Högskolan på Gotland. Förslaget kommer från Gudmund Hedenskog, vice ordförande i Handelskammaren Sverige, OSS, en av talarna vid måndagens temakväll med rysk inriktning på Högskolan.

Gotland2002-04-09 04:00
Efter tio år av uppbyggnad är verksamheten i Handelskammaren Sverige, OSS, etablerad. Närmare 60 medlemsföretag räknas in i organisationen som samarbetar med bland andra TASS, den ryska nyhetsbyrån med Stockholmskontor.
­ Handelskammaren hjälper till med Rysslandskontakter för svenska företag som vill etablera sig på den ryska marknaden. Samtidigt ser vi det viktigt med samverkan mellan näringslivet och högskolan, säger Gudmund Hedenskog.
Tidigare näringslivs- och resejournalist är han numera verksam som ordförande i Handelskammaren Sverige, OSS, med Ryssland i fokus. med släkt på Gotland känner han också ön som är den svenska utposten mot Ryssland.
­ Ryssland har ett nära geografiskt och historiskt sammanhang med Sverige. och i dag är den växande ryska marknaden är intressant för det svenska näringslivet.
På måndagskvällen representerade Gudmund Hedenskog, tillsammans med vice ordförande Folke Höjmar, Handelskammaren Sverige, OSS, vid ett seminarium med ryskt tema på högskolan.
Bland övriga medverkande fanns också Gun Eile, ansvarig för ämnesområdet ryska vid Högskolan samt ämnesföreträdare för Europaprogram, International business relations och Urban studies.
På plats fanns också Leif Siltberg, medicinsk-teknisk koordinator vid Visby lasarett. Till Högskoleaulan kom också Owe Ronström, docent och lektor i etnologi, som denna kväll spelade ryskt på balalajka till den ryska rödbetssoppa, eller svenska borst som serverades.
Under seminariet lyftes Ryssland fram med fokus på studier, företagande och möjligheter. Intresserade åhörare fick lyssna till föredrag och presentationer där Ryssland i allmänhet och det ryska språket i synnerhet sattes i centrum.
­ Svensken är av tradition försiktig och rädd i ryska kontakter, konstaterade Gudmund Hedenskog, som samtidigt pekade på fördelar med affärer att utveckla och en kulturskatt att uppmärksamma på det ryska området.
Viktigt i sammanhanget, vare sig det gäller näringsliv eller kulturliv, är förstås språket. Högskolan på Gotland erbjuder ryska för nybörjare, som grundkurs och fortsättningskurs och dessutom språkfärdighetskurs och fackspråklig kurs.
­ Ryska som nätburen distanskurs är nytt från höstterminen 2002 vid Högskolan på Gotland. Och redan nu finns två små ryska kurser på distans, berättar ämnesföreträdare Gun Eile.
Grundkursen i ryska har lockat åtta, nio studenter att läsa ryska vid Högskolan i Visby. För högre studier hänvisas studenterna till andra lärosäten.
­ Vi föreslår till exempel högre studier i ryska vid Högskolan i Stockholm som bland annat har ett utvecklat samarbete med Novgorod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om