Temavecka om droger på Solbergaskolan

Den här veckan har Solberga-skolan i Visby haft en temavecka om droger. Den ordinarie undervisningen har i så stor utsträckning som möjligt vinklats utifrån perspektivet på droger. Det har också visats filmer, "På drift i NY" för sjuorna och "Under ytan" för åttorna. Ungdomar från Hassela har spelat teaterpjäsen "Don´t kiss your mother godbye".
På torsdagen fanns en expertpanel i skolans bibliotek för att svara på frågor, GA fanns på plats och lyssnade.

Gotland2002-01-26 04:00
I skolans bibliotek fanns personer från ungdomsgruppen, socialtjänsten och från folkhälsoenheten. Det var meningen att också polisen skulle vara representerad men den polisman som skulle komma fick förhinder.
Ungdomarna hade förberett sig noga genom att de i förväg hade satt sig ned och tänkt ut frågor som skulle ställas till panelen. Under två timmar fanns experterna på plats.
<span class=MR>"Möta Olle i grind"</span>
Initiativet till Solbergaskolans temavecka om droger har tagits av skolans kurator Thomas Rydén. Han berättar att syftet med veckan är att på ett förnuftigt sätt få ut en så bred information som möjligt och samtidigt sträva efter att stärka elevernas negativa attityd till droger.
Thomas Rydéns tanke är att informationen inte bara ska begränsa sig till den här veckan utan att den ska breda ut sig även andra tider under skolterminen.
Rydén tycker att det är viktigt att stärka elevernas negativa attityd till droger i en tid då en drogliberal trend tycks breda ut sig i landet. Det finns krafter som vill legalisera lättare droger och brister då skolan i information så kan detta tolkas som en ofarlighetsförklaring.
­ Vi vill på det här sättet möta Olle i grind. De här frågorna upplevs av eleverna som dramatiska och detta gör att skolundervisningen blir intressantare. På matematiken kan man exempelvis räkna på vårdkostnader, förklarar Thomas Rydén.
<span class=MR>Socialtjänsten</span>
Eleverna André Klintlöf och Steffi Andrén går båda i sjuan. På torsdagseftermiddagen satt de vid ett bord i biblioteket och ställde frågor till Gunvor Allqvie och Ann-Charlotte Bergström från socialtjänsten.
­ Vad gör man om man blir beroende? undrade Steffi Andrén.
­ Då måste man ha hjälp, svarade Ann-Charlotte Bergström och förklarade hur hjälpen kan ges.
Eleverna frågade också om drogen hasch, hur länge den finns kvar i kroppen efter att den har använts. Svaret blev att den finns kvar i kroppen och kan spåras med hjälp av urinprov under två-tre veckor. Hasch innehåller dessutom ett ämne som lagras i hjärnan och som aldrig försvinner.
En fråga var: "måste föräldrarna alltid få veta om en ungdom tagits av polisen och varit påverkad?" Från Gunvor Allqvie och Ann-Charlotte Bergström kom det ett tveklöst "ja" på den frågan.
André Klintlöf och Steffi Andrén undrade också varför hasch är tillåtet i Holland?
­ Varför är det så? Det är ju ett land som, liksom Sverige, också hör till EU? sa Steffi Andrén.
Allqvie och Bergström svarade att frågan var högst motiverad och att Holland avviker som ett drogliberalt land genom sin annorlunda lagstiftning.
<span class=MR>Ungdomsgruppen</span>
Vid ett annat bord satt eleverna Elin Jakobsson, Angelica Hafdelin och Victoria Olsson och pratade med Bertil Östman, Henrik Söderdahl och Charlotte Kavhed från ungdomsgruppen. De pratade bl a om beroende av droger och om hur det kan vara att försöka få ungdomar respektive vuxna att ändra beteende.
Bertil Östman hävdade att det kan vara lite lättare att få ungdomar att ändra sitt beteende när det gäller att använda droger och att det däremot ofta är svårare att få vuxna att ändra sina vanor.
Charlotte Kavhed sa att för många ungdomar som nyligen har börjat använda droger upplevs detta som nytt och mysigt varför det även kan vara svårt att få ungdomarna att sluta. När det gäller äldre missbrukare så är det kroppens begär efter drogerna som har tagit över helt och viljan att sluta är då mycket svag.
Elin Jakobsson, Angelica Hafdelin och Victoria Olsson tyckte att de fick bra svar på sina frågor och det som överraskade mest var när de fick veta hur ung den yngsta var som har omhändertagits av ungdomsgruppen efter att ha varit drogpåverkad­12 år!
<span class=MR>"Ett vuxenproblem"</span>
Bertil Östman, ungdomsgruppen, hävdade att droger bland ungdomarna främst är ett vuxenproblem mer än ett ungdomsproblem.
­ Det är de vuxna som bestämmer hur högt ribban ska ligga. I dag finns det betydligt fler alkoholtillstånd bland näringsidkare i stan och det ger ungdomarna signaler som säger att det inte är så farligt att dricka, påpekade Bertil Östman.
Medverkande från folkhälsoenheten fanns Håkan Johnsson som också svarade på elevernas frågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om