Teracom jobbar för att säkra sändningarna

Sändningsproblemen i radio- och tv-nätet på Gotland är bland det mer omfattande som inträffat enligt Teracom. De flesta, men inte alla, kanalerna kommer att kunna ses under helgen tack vare tillfälliga sändningar genom fiberkabel.

Störningar. Atmosfäriska störningar tros vara orsaken till att signalerna inte når fram till Follingbomasten. Nu har Teracom tillfälligt säkrat sändningarna med fiberkabel.Foto: Henrik Radhe

Störningar. Atmosfäriska störningar tros vara orsaken till att signalerna inte når fram till Follingbomasten. Nu har Teracom tillfälligt säkrat sändningarna med fiberkabel.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-05-15 04:00
Störningarna i radio- och tv-sändningarna har för de flesta kanalerna fått en tillfällig lösning genom att Teracom ordnat sändningar genom en fiberkabel från fastlandet.
Men den tillfälliga lösningen rymmer inte alla kanalerna. Några av betal-tv kanalerna ligger utanför och kan även fortsatt störas i sändningarna.
- Det gäller runt 6-7 betalkanaler av vårt utbud på runt 35 kanaler. Vår ambition är att åtgärda problemen så snart som möjligt, nu fortsätter vi att gå igenom överföringsnätet, säger Lennart Ivarsson, kommunikationsdirektör, Teracom.
Det är framför allt hushållen med egna tv-antenner som drabbas av tv-störningarna. På torsdagseftermiddagen växlade tillfälliga avbrott med att det blev helt svart i rutan. Problemen började runt 15-tiden på eftermiddagen och fortsatte fram mot 21-tiden på kvällen. Även radiosändningarna påverkades, framför allt har det handlat om en del av reklamradiokanalerna. Enligt Lennart Ivarsson stördes Sveriges Radios sändningar en kort tid, men sändningarna lades om tidigt.

Över havet
Signalerna sänds från fastlandet via Öland, till Follingbomasten.
Felsökningar har gjorts utan att något fel hittats i sändningsnätet. Enligt Lennart Ivarsson beror felet på så kallade atmosfäriska störningar. Troligt är att högtrycket och den plötsliga värmen spelat in.
Väderförhållandena kan påverka sändningarna, bland annat under högtryck och när luftlagren skiktar sig i kallt och varmt. I de varma luftlagren kan signalerna transporteras längre än tänkt.
Även sändningar från andra länder kan nå fram och störa.

Ovanligt
-  Det är mycket ovanligt med så här långvariga och kraftiga atmosfäriska störningar, säger Lennart Ivarsson.
Ambitionen nu är att få alla kanalerna att fungera utan störning så fort som möjligt.
Att det uppstår störningar i sändningarna är allvarligt för samhällsberedskapen, enligt beredskapschef Crister Stoltz.
- Det är jätteviktigt att sändningarna fungerar. Framför allt gäller det Sveriges Radio som har ansvar för samhällsinformationen. Jag fick inga uppgifter om störningar på de frekvenserna i går. Det får vi om uppehållet varar mer än fem minuter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!