Terapeut: Folk mår dåligt av att inte kunna byta jobb

Är du mamma, missnöjd med ditt jobb och ditt utseende? Då är du i riskzonen.

Foto: SANDRA QVIST/Scanpix

Gotland2013-12-28 07:54

Git Högberg Holm är sjuksköterska och arbetar med KBT-behandlingar inom primärvården på vårdcentralen Visby norr.

Hon märker att folk mår allt sämre på Gotland och det är den enkla anledningen till att de antidepressiva medicinerna ökar.

- Jag tror inte det handlar om att läkare är snabbare på att skriva ut den typen av mediciner i dag. Det är den psykiska ohälsan som ökar på Gotland.

Git Högberg Holm har varit yrkesverksam i 30 år, bland annat inom  psykiatrin och primärvården.

- Det är fler som blir stressade, deprimerade och får ångest i dag.

Den vanligaste patienten Git Högberg Holm möter är en kvinna som jobbar inom skola, vård eller omsorg. Hon har barn hemma och höga krav på sig själv.

- Hon ska se ut som Julia Roberts, hennes hem ska se ut som i en inredningstidning, barnen ska vara intelligenta och hon ska vara en fena på jobbet. Det är en omöjlig ekvation.

Att majoriteten som mår dåligt är kvinnor kan man ana på statistiken när det gäller antidepressiva mediciner. Nästan dubbelt så många av patienterna som får medicin (den typen Helagotland.se skriver om i länkad artikel) utskrivet är kvinnor.
Det är många som behöver hennes och de andra KBT-behandlarnas hjälp. Inom regionen är det just nu sex månaders kö på KBT-behandling inom primärvården.

Men när de väl får komma till behandling upplever Git Högberg Holm ofta ett positivt resultat.

- Vi brukar träffa patienten mellan fem och tio gånger ungefär och jag upplever att de flesta blir hjälpta av behandlingen.

Men kön är för lång menar hon.

- Det är bara politikerna som kan göra något åt det.

Har människors problem med jobb eller privatliv att göra?

- Oftast är det summan av kardemumman som gör att man inte orkar längre. Det är både jobb och privatliv. Men man kan ju inte sjukskriva sig från familjen.

Finns det några särskilda omständigheter på Gotland som du tror gör livet svårare att leva här?- Det är svårare med arbeten här. Många dras med en rädsla för vad som händer om man förlorar sitt jobb. Det går inte att pendla till grannkommunen. Och trivs man inte på jobbet är det svårare att byta jobb. Folk på Gotland får kämpa lite mer.

KBT enligt vårdguiden:

I KBT arbetar man framför allt med fokus på nuet och framtiden. Insikt om sin historia och hur problemen uppstått är viktig, men det krävs också ett aktivt arbete för att åstadkomma en förändring i sitt liv. Det som gör att problemen inte försvinner, eller kanske till och med ökar, kan dessutom vara något annat än det som gjorde att de en gång uppstod. Därför behöver båda dessa aspekter finnas med i terapin. Stor kraft läggs ner på att man ska utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till sina problem så att dessa försvinner, minskar eller inte längre utgör ett stort hinder i livet.

Källa: Region Gotland

På Gotland finns KBT-teraputer inom primärvård, psykiatri, alkohol- och drogrådgivning, företagshälsovård och även privatpraktiserande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om