Test av utegymmet – så får du bäst resultat av träningen

Den största skillnaden är att gå från att inte göra något till att faktiskt göra lite. Movitz Laurell Herzog, folkhälsostrateg hos Region Gotland, menar att nyckeln finns i de små stegen och ett snällt jag.

Movitz Laurell Herzog är folkhälsostrateg med inriktning på rörelse vid Region Gotland.

Movitz Laurell Herzog är folkhälsostrateg med inriktning på rörelse vid Region Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-10-06 17:40

Nyheten i korthet

  • Folkhälsostrategen vid Region Gotland, Movitz Laurell Herzog, uppmanar till mer fysisk aktivitet, speciellt utomhus, för att förbättra folkhälsan. Hon betonar att även små förändringar kan ha stor inverkan.
  • Enligt en folkhälsoenkät rör var tredje gotlänning sig mindre än 150 minuter i veckan, 36% av befolkningen är överviktig och 22% är stillasittande minst tio timmar om dagen.
  • Region Gotland har arbetat med metoden "Physical literacy" för att uppmuntra till mer fysisk aktivitet. Herzog rekommenderar små förändringar i vardagen, som att parkera bilen en bit från jobbet och gå en sträcka.

Sensommaren börjar lida mot sitt slut och den tidiga höstens entré står för dörren. Tid för förändring kanske någon tänker? Eller att bara spendera mer tid utomhus i skog och mark. Kopplar man samman någon form av fysisk aktivitet och tid utomhus, ja då finns det mycket att vinna.

– Att komma ut i grönområden och röra på sig och vara aktiv, det ger ytterligare hälsoeffekter. Att vara fysiskt aktiv i sig ger jättefina effekter, men att göra det utomhus ger ytterligare ett lager, säger Movitz Laurell Herzog.

Åtskilliga rubriker har skrivits de senaste åren om den negativa utvecklingen av folkhälsan på Gotland. I den senaste folkhälsoenkäten, "Hälsa på lika villkor", som jämför folkhälsan i hela riket slås bland annat fast att var tredje gotlänning rör sig mindre än 150 minuter i veckan. Från samma rapport framgår att 36 procent av befolkningen är överviktiga och 19 procent har fetma. Vidare är 22 procent av befolkningen stillasittande minst tio timmar per dag.

– Vi måste se till att nå ut till dem som rör sig absolut minst och få dem att röra på sig litegrann. Där måste vi se till en helhet. Vissa attraheras till exempel av ett utegym eller av att spela fotboll, medan någon annan tycker det är mycket härligare att plocka svamp eller fågelskåda. Vi måste skapa förutsättningar för alla delarna.

Att nå ut till de personer som inte rör sig alls och få dessa i rörelse är en svår, men viktig, nöt att knäcka. Under det senaste året har man inom Region Gotland arbetat med en metod som kallas Physical literacy, eller rörelserikdom som det också kallas.

– Det är ett arbete som vi gör för att se till att vi når ut till dem som inte nås idag. Vi ser att gotlänningar rör sig ungefär lika mycket i dag som man gjort de senaste åren, trots de insatser som har satts in så lyckas vi inte riktigt nå ut.

undefined
Movitz Laurell Herzog, folkhälsostrateg.
undefined
Att få ut det mesta från ett utegym är tämligen enkelt med rätt övningar. I videon berättar folkhälsostrategen mer.
undefined
Ett av öns flera utegym som placerats ut av Region Gotland. Detta vid Norderstrand i Visby.
undefined
Vid Bingebyparken i östra Visby finns ytterligare ett utegym.

Physical literacy handlar om att ändra perspektiv. Istället för att prata om att man måste röra sig för att inte bli sjuk så pratar man istället om termer om vad som motiverar och som gör att en viss person känner glädje i att röra sig.

– Det skapar ett deltagande hos individer som gör oss mer aktiva och att tröskeln sänks för att delta aktivt vid ett senare tillfälle. Det skapas en positiv spiral kring rörelse på detta sätt.

Utegym, löpspår och grönområden är exempel på några insatser som gjorts för att öka tillgängligheten och för att därigenom förbättra folkhälsan. Movitz Laurell Herzog slår också ett slag för en filmer som primärvårdens sjukgymnastmottagning gjort som finns på 1177 under namnet "Rörelse är receptet". Filmerna visar hur man kan träna även om man till exempel har en sjukdom man måste anpassa sig efter. Vidare har Rörelsefrämjande enheten ytterligare tips på Regionens hemsida.

Varför är det så svårt att få in rörelse i dagens samhälle?

– Det är så att vi i människor i grunden är skapade för att spara energi när vi har möjlighet. Så vi måste ju på något sätt jobba lite mot vår egen hjärna när den vill vara bekväm. Det lättaste sättet att komma igång på är att bygga in små mikrovanor i sin vardag som bidrar till att man kommer åt rätt håll. Det kan till exempel vara att ta bussen istället för bilen eller att inte köra bilen hela vägen fram till jobbet utan istället parkera en bit bort så att man automatiskt får gå en liten sträcka.

Movitz Laurell Herzog ger några fler matnyttiga tips: 

– Hitta sätt som inte ändrar för mycket i sin vardag tror jag är viktigt. Börja smått och bygga vidare på det som är bra. Sen framförallt, det finns ingen anledning att klanka ned på sig själv när det går dåligt, för det kommer det att göra. Livet sätter käppar i hjulet på vägen. Det viktiga är att fortsätta att hitta små förbättringar att göra, det gör stor skillnad över tid.

undefined
Movitz Laurell Herzog, folkhälsostrateg.
undefined
Utegymmet i Tallunden i Visby fick sig ett ansiktslyft under 2024.
undefined
I anslutning till löpspåren vid P18 i Visby finns ett utegym som brukar vara populärt att använda i anslutning till löpträning.

150–300 minuters pulshöjande aktivitet, så som rask promenad eller cykling tillsammans med fysisk aktivitet som stärker muskler och skelett minst två gånger per vecka. Så lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande fysisk aktivitet och stillasittande för personer över 18 år.

– Jag vill slå ett slag för att det är så ytterst lite som krävs för att få in rörelsen i vardagen. Varenda liten del räknas. De allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är inte något minimikrav, det är målet. Allt upp till de ger också fina effekter, det går inte att understryka tillräckligt hur mycket minsta lilla ansträngning kan bidra.  

undefined
Norderstrands utegym har en naturskön placering.
undefined
"Hitta sätt som inte ändrar för mycket i din vardag tror jag är viktigt. Börja smått och bygga vidare på det som är bra.", säger Movitz Laurell Herzog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!