Test-skolor vittnar om smuts och klåda
Kommunen drar ned på städningen i skolor och förskolor. Efter årsskiftet kommer många lokaler som förut städats dagligen bara att städas varannan dag.Flera skolor som testat den nya städningen protesterar.
Det handlar inte om neddragningar på alla områden. En del verksamheter, som vissa förskolor, kommer faktiskt att få mer städning än vad de har i dagsläget. Men på andra håll kommer man att få känna av en märkbar standardsänkning.
Koggen och Briggen vid Klinteskolan har fått erfara på vad den nya städstandarden kommer att innebära. Här testades den nya städstandarden i oktober. Dessa lokaler, som används från morgon till kväll av både skola och fritids och som förut städats varje dag, fick under testmånaden bara varannandagsstädning.
Det märktes, tycker både personal, skolledning och föräldrar.
Klåda i ögonen
Personalen berättar i sin utvärdering om matrester på golvet, damm, överfyllda och stinkande sophinkar och klåda i ögonen på både barn och personal. Och man poängterar att det här är lokaler där barnen både äter frukost och mellanmål samtidigt som man också bedriver en stor del av skolarbetet på golvet.
Föräldrarna sluter upp bakom personalens protest. Ett 50-tal föräldrar har skrivit under det brev där man kräver att skollokalerna ska städas dagligen. ?Mitt i all smuts, damm och matrester sitter våra barn och er personal och försöker arbeta? skriver föräldrarna. Och biträdande rektorn Lars Åkerlund håller med. Han menar att minskad städning på sikt kommer innebära en stor fara för personals och barns hälsa.
Klinteskolan är inte den enda test-skolan som har reagerat:
På Fårösundsskolan skriver rektorerna och städpersonalen en gemensam utvärdering som handlar om smuts och skräp i korridorer och klassrum, överfulla papperskorgar, och sämre luft. Allergiker har reagerat med svullna ögon, huvudvärk och andningsbesvär. Särskilt problematiskt har det varit på träslöjden och tekniken där dammningen minskat från en gång i veckan till en gång per termin. Och att bara torka golven på hemkunskapen och i fritidslokalerna varannan dag räcker inte, betonar man.
I Hansahuset vid Säve vill man även fortsättningsvis ha bra grundstädning varje dag, förklarar rektorn Inger Hägg. Hon anser att det finns bättre sätt att göra städningen billigare:
Om man bytte ut den svarta tavlan mot en white board, lagade trasiga golv och oljade in trägolv så skulle man få en billigare städning.
Freddy Sirland på barn- och utbildningsförvaltningen vill inte hålla med om att den nya städningen kommer att bli en sämre städning:
? Jag tror att vi på sikt kommer att få en lika bra städning som i dagsläget till en billigare peng. Tanken är att städningen ska vara flexibel och att man ska tänka till på varje ställe.
Och när det gäller allergier är han inte heller särskilt orolig:
? Det handlar om oro för förändringen. De skolor som redan har varannandagsstädning har anpassat sig till det. Men vi kommer att redovisa dessa synpunkter för politikerna och sedan får de ta ställning, säger Freddy Sirland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!