Den 1 december är det Brandvarnardagen, en dag som vill uppmuntra alla till att testa sina brandvarnare. Enligt Brandskyddsföreningen är en fungerande brandvarnare ”en bra och billig livförsäkring”. Men sju procent av gotlänningarna saknar en brandvarnare eller brandlarm, det visar undersökningen ”Svenskarna & trygghet”, gjord av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure.
Undersökningen visar också att var fjärde gotlänning inte tycker att de har tillräckliga kunskaper om hur de ska agera om det börjar brinna hemma. Mindre än hälften av de som svarat på undersökningen har förklarat för sina barn vad de ska göra vid en brand.
– Att så många på Gotland saknar kunskap och att dessutom så många föräldrar inte pratar med sina barn om vad de ska göra om det börjar brinna hemma är minst sagt oroande, säger Fredrik Ringborg, brandskyddsexpert på Verisure.
För att testa brandvarnaren ska man trycka på testknappen. Om den inte ger någon signal kan batteriet vara slut. Om batteribyte inte hjälper – byt brandvarnare.
De vanligaste brandorsakerna är glömd spis och soteld i skorsten. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ryckte räddningstjänsten på Gotland ut på 157 larm om bränder förra året, 11 av dem i december. 43 av bränderna inträffade i en bostad och orsakade skador och en person avled i samband med en brand.