Thim och westerndrömmarna blev Evas räddning
För två sedan var Eva Hermann längst nere på botten. Utbränd och deprimerad.Räddningen blev sonen och förverkligandet av drömmen om en alldeles egen westernbutik.- Hade jag inte startat det här så vet jag inte hur jag hade mått, säger Eva Hermann.
Foto: Tobias Wallström
Men det krävdes en ordentlig smäll för att drömmen skulle bli verklighet.
För två år sedan gick hon in i väggen. Problemen runt om kring henne i kombination med arbetet som barnskötare på förskolan Snobben blev till slut för mycket.
- Det krävs otroligt mycket energi för att skola in små barn på dagis. Samtidigt var det mycket som hände med min pappa och dessutom hade jag en kompis som blev dålig. Jag skulle vara stöd till så många andra, men var inte stark nog.
- Till slut orkade jag inte. Jag var verkligen nere på botten och bara grät i två månader, säger hon.
Det handlade både om en fysisk och mental utmattning. Symptomen är typiska för utbrändhet och diagnosen mycket vanlig för yrkesgrupper inom barnomsorg, vård och skola.
Eva Hermann hade jobbat sju år inom barnomsorgen då läkaren sjukskrev henne för utbrändhet och psykiska problem och ordinerade vila.
Trots att Eva var slutkörd så ville hon allt annat än vila. Drömmen om en egen westernbutik var alltför levande och stark. När tiden och möjligheten till slut kom tvekade hon aldrig.
- Nej, jag tyckte bara att det var så kul att få göra någonting annat. Det viktigaste var att hitta något nytt, säger hon.
Men helt lätt var det inte. För att få starta-egetbidrag var hon tvungen att vara arbetslös. Eftersom Eva "bara" var sjukskriven tvingades hon i stället ta ett privat lån.
- Jag fick jättemycket stöd av min man hela tiden. Utan honom hade jag kanske aldrig orkat ta mig upp i livet igen. Det var faktiskt tack vare honom som jag fick uppleva min dröm, säger hon.
Hur man sköter ett företag, med fakturor, skatt och bokföring läste hon själv sig till. Nu råder hon fler i samma situation att våga satsa.
- Har man en bra idé så ska man absolut inte tveka. Man måste våga!
Sagt och gjort. Hennes man byggde om en del av källaren till butikslokal och beställningarna till westerngrossisterna skickades i väg. Sjukskrivningen byttes efterhand mot ett års tjänstledighet.
Och idén att starta en butik med westerntema verkar ligga helt rätt i tiden. I kontrast till dagens bantningstips, prylfixering och modehysteri finns det något klassiskt tidlöst som tilltalar med westernkulturen.
I USA omsätter tävlingar och arrangemang kring westernridning mer pengar än någon annan hästsport. Totalt finns över 50 westernklubbar i Sverige och på Gotland har föreningen Western Riders lockat till sig över 300 medlemmar.
- Det börjar bli mer och mer populärt, det märker man.. Men western är inte bara ridning, utan en hel livsstil. Det är fler och fler som använder hattar och skjortor till vardags. Många tycker nog det är skönt att ha en egen stil, det handlar om att våga vara annorlunda, säger Eva Hermann.
Själv är hon hästtokig och medlem i WRG. Nu funderar hon även på att börja med linedance, en annan gren av westernkulturen som vuxit under de senaste åren. Gotländska Astu Stompers har över 120 medlemmar.
Kort efter att butiken slagit upp portarna för första gången förlöste hon parets första barn.
Från början var det väldigt mycket jobb. Nu lägger hon ner ungefär 20 timmar i veckan på butiken. Resten av hennes tid går åt till att sköta om sonen Thim, 1,5 år.
Hennes liv har genomgått drastiska förändringar på mycket kort tid. Tidigare gick hon omvägar runt den gamla arbetsplatsen. Nu händer det att hon hälsar på sina gamla arbetskamrater på Snobben.
Snart kan hon vara tillbaka på den gamla arbetsplatsen. Tjänstledigheten går nämligen ut i augusti.
- Vi får se hur det går med butiken. Går den bättre så kanske jag måste hitta någon lokal inne i stan. Gör den inte det kanske kan jag driva den vid sidan av jobbet som barnskötare.
Namn: Eva Hermann.
Ålder: 31.
Familj: Maken Kristjan, sonen Thim, fyra katter, en hund och massvis med akvariefiskar.
Gör: Driver Lilla Westernbutiken i Vibble och sköter om sonen i hemmet.
Ålder: 31.
Familj: Maken Kristjan, sonen Thim, fyra katter, en hund och massvis med akvariefiskar.
Gör: Driver Lilla Westernbutiken i Vibble och sköter om sonen i hemmet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!