Thomas blev sparkad av häst - fördes till sjukhus

I tisdags fördes hovslagaren Thomas Estrin med ambulans till sjukhus efter att ha blivit sparkad av en häst. Nu berättar han om händelsen. "Hästen sparkade väldigt snabbt och hårt", säger han.

Hovslagaren Thomas Estrin fördes på tisdagen till Visby lasarett efter att han blivit sparkad av en häst.

Hovslagaren Thomas Estrin fördes på tisdagen till Visby lasarett efter att han blivit sparkad av en häst.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2020-06-10 20:46

På tisdagen rapporterade Helagotland.se om att en hovslagare under dagen blivit sparkad av en häst på mellersta Gotland, och att han fick såpass allvarliga skador att han fick föras med ambulans till Visby lasarett. 

Hovslagaren det handlar om heter Thomas Estrin, och på onsdagen säger han till Gotlands Tidningar att han mår efter omständigheterna bra.

– Just nu mår jag helg okej, även om jag är mörbultad, trött och har extremt ont i huvudet. Jag känner en stor lättnad över att undersökningarna på lasarettet visade att jag inte hade några frakturer eller blödningar i huvudet, säger Thomas Estrin.

Han berättar att han höll på att sko hästen när olyckan skedde, och hästen av någon anledning sparkade Thomas så att han flög in i en vägg och sannolikt slog huvudet i ett metallbeslag.

– Jag var klar med den ena hoven, och skulle börja med den andra. Jag stod bakom hästen med hoven i knät, och samtidigt som jag stod och pratade med hästägaren och min kollega så small det bara till från ingenstans, och plötsligt låg jag på marken. 

Thomas säger att han minns det mesta från händelsen, men att det finns en del "suddiga luckor" och att han är tacksam mot sin kollega som höll honom vaken i väntan på ambulans. Efter undersökningar på Visby lasarett kunde läkare konstatera att Thomas fått en kraftig hjärnskakning samt att han behövde sy ett sår i huvudet.

Hur ovanligt är det att den här typen av olyckor händer i ditt yrke som hovslagare?

– Jag har varit hovslagade sedan 2006, och min bild är att det är väldigt ovanligt att man blir sparkas så illa att det krävs ambulansvård. Hästar är stora djur som reagerar instinktivt, men man gör ju en avvägning med varje häst. Jag har tänkt tillbaka på situationen och kan inte se att jag skulle ha kunnat agera på något annat sätt, utan det var en olycka helt enkelt.

Thomas Estrin fick lämna lasarettet redan under tisdagskvällen, och nu väntar några dagars vila innan han återgår till arbetet.

– Jag är nog igång och jobbar igen om en vecka om allt känns bra. När det gäller huvudskador ska man ge det tid. 

Och du tror inte att det kommer att kännas obehagligt att ställa sig bakom en häst igen?

– Det har fortfarande gått väldigt för kort tid sedan händelsen för att jag ska kunna svara på det, men jag tror inte att det ska vara några problem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!