Thomsson besviken över svaret från ministern

I somras lovade energiministern att tala med Svenska Kraftnät om den tredje elkabeln till Gotland. Nu backar han från löftet.

2017 avbröt Svenska Kraftnät arbetet med den planerade elförbindelsen mellan Gotland och fastlandet. En ny kabel skulle inte bli lönsam, konstaterade man då och det håller man fortfarande  fast vid.

2017 avbröt Svenska Kraftnät arbetet med den planerade elförbindelsen mellan Gotland och fastlandet. En ny kabel skulle inte bli lönsam, konstaterade man då och det håller man fortfarande fast vid.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2019-11-22 07:04

I samband med Almedalsveckan i somras lovade energiminister Anders Ygeman att ta upp frågan om en tredje elkabel till Gotland med Svenska Kraftnät. Löftet framfördes både i samtal med företrädare för regionen och i en GA-intervju. 

"Han är medveten om att kabeln behövs och nu tar han över bollen och tar samtalet med Svenska Kraftnät", förklarade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) efter mötet med ministern.

Men diskussionen med Svenska Kraftnät har ännu inte kommit till stånd och nu bollar energiministern tillbaka frågan till Gotland:

– Företrädarna för Gotland ska ha en dialog med Svenska Kraftnät. Jag ser fram emot resultatet av den dialogen, säger Anders Ygeman i en kommentar till GA.

Riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) har i en skriftlig fråga begärt att få veta om regeringen kommer att agera för en tredje elkabel. I går fick han svar och där förklarar Anders Ygeman att  "Som Lars Thomsson väl känner till bör jag som minister inte ha synpunkter i enskilda ärenden som hanteras av en myndighet".

Lars Thomsson ställer sig frågande inför ministerns svar:

– Svenska Kraftnät är ett statligt affärsverk som styrs av regeringens regleringsbrev. Skrivs det in där  kan det inte ses som ministerstyre, säger Lars Thomsson.

Bara i år har Gotland haft fem totalavbrott. Cementas ugnar har stannar fjorton gånger. Anders Ygeman skriver att de många strömavbrotten på Gotland beror på arbeten med kablarna. Det håller Lars Thomsson inte med om.

– Det som hände i fjol berodde på ombyggnaden,  inte det som har varit i år, säger Lars Thomsson och fortsätter:

– Avbrotten kan definitivt avhjälpas med en tredje elkabel. Problemen för Gotland, Cementa och klimatet hopar sig, men ministern signalerar ingen som helst vilja att lösa detta.

Anders Ygeman anser att lösningen för Gotlands energiförsörjning är projektet med att göra Gotland till pilotområde för förnybar energi.

– Ska man komma någon vart med det måste det avsättas pengar, men det var omöjligt att få in det i budgeten, säger Lars Thomsson.  

Han överväger att göra en interpellation i frågan och tillsammans med riksdagskollegan Hanna Westerén (S) kommer han att lobba vidare för en tredje elkabel: 

– Vi är helt överens i den här frågan. Regleringsbreven tas i december och vi kommer att verka för att det där ska skjutas in att Gotland ska anslutas till stamnätet, säger Lars Thomsson.

Lars Thomsson (C) är besviken på ministerns svar: "Ministern signalerar ingen som helst vilja att lösa detta"
Lars Thomsson (C) är besviken på ministerns svar: "Ministern signalerar ingen som helst vilja att lösa detta"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!