Vid årsskiftet publicerade GT en artikelserie om Försvarsmaktens återetablering på ön, och hur denna påverkat den regionala utvecklingen. Den gotländske riksdagsledamoten Lars Thomssons motion "Samexistens mellan militära och civila verksamheter" gick som en röd tråd i rapporteringen.
I korta drag går den ut på att Sveriges bullerlagstiftning bör ses över. Detta eftersom nuvarande regler försvårar byggande inom Försvarsmaktens påverkansområde runt Tofta skjutfält, som brukar beskrivas som ett av de viktigaste expansionsområdena för byggande och utveckling på ön.
Under torsdagens debatt i riksdagen passade den gotländske ledamoten på att lyfta frågan i församlingen. Det ledde till ett replikskifte med Uppsalapolitikern och försvarsutskottsledamoten Mikael Oscarsson (KD).
– Om vi inte får en förändrad lagstiftning kommer det att få dramatiska konsekvenser. Min konkreta fråga till Mikael Oscarsson: Är ni i Kristdemokraterna redo att stödja Centerns förslag att förändra reglerna kring miljötillståndet, så att bostadsbyggande kan möjliggöras i större utsträckning, undrade Thomsson från talarstolen.
I sitt svar betonade Mikael Oscarsson att Sverige måste slå vakt om de övningsområden som finns i dagsläget. Därtill varnade han för risken med utdragna tillståndsprocesser, vilket skulle kunna bli följden om reglerna omprövas.
– Om vi ska ha en militär förmåga måste vi kunna öva. Och vid övning bullrar det. Jag har ingenting emot att vi tittar närmare på saker och ting i lagstiftningen, men det får på inget sätt förhindra möjligheterna till militära övningar, löd beskedet från Mikael Oskarsson.
Detta föranledde ett förtydligande från Lars Thomsson.
– Jag är den första att erkänna att det militära och det civila måste gå hand i hand. Det handlar inte om att begränsa möjligheterna till övning, utan om att hitta lagändringar som underlättar för samexistens. Om vi inte lyckas med det kommer Försvarsmaktens anseende att påverkas negativt, och det leder i sin tur bland annat till rekryteringsproblem.
Något bindande löfte om kristdemokratisk uppbackning fick Thomsson alltså inte, men han är nöjd ändå.
– Jag är glad att jag fick medhåll i debatten att det nu är hög tid för en översyn av denna lagstiftning kring militär bullerpåverkan, säger han i en kommentar efter debatten.