Thomsson rasar mot miljödomen
- Att ge en ny dispens vore snudd på lagbrott.Det säger Per Nilsson, handläggare på Naturvårdsverket.Restaurangen vid Norderstrand måste antingen rivas eller byggas om, menar han.
Foto: Tommy Söderlund
Verket fick rätt av miljödomstolen som hävde dispensen och nu har även Miljööverdomstolen, genom att vägra ta upp ärendet, sagt att det var fel att tillåta bygget.
Solklart besked
- Som det ser ut i dag är inte tillåtet. Det är ett solklart besked, tycker Per Nilsson.
Han tycker det vore märkligt om länsstyrelsen överhuvudtaget överväger att bevilja en ny dispens för Norderstrandsrestaurangen.
- Det vore som att be oss om ett nytt överklagande, säger han.
Strandskyddslagen är en stark förbudslagstiftning och det vill till att kunna visa på tungt vägande "särskilda skäl" om dispens ska medges. Alla dispenser granskas och de som är felaktiga utifrån lagen ska överklagas.
Men där är vi inte tillbaka än. Vikarierande landshövding Anders Granat sa i gårdagens GT att det kan dröja en månad innan länsstyrelsen beslutar hur man ska agera vidare i ärendet. Och även de ansvariga för restaurangen på Tott Resort grunnar på hur de ska gå vidare.
Vill ha ny prövning
Kommunalrådet Lars Thomsson, och byggnadsnämndens centerpartistiska ordförande, är upprörd över Miljööverdomstolens beslut. Han hade velat få en ny prövning av strandskyddsärendet. GT lyckades inte nå Lars Thomsson i går, men till Radio Gotland sa han att han är mycket förvånad över Miljööverdomstolens beslut.
I Stockholms skärgård har man fått dispens att bygga lite hur som helst, men på Gotland får man inte ens restaurera en restaurang på en redan ianspråktagen plats. Och det gör honom irriterad, förklarade han.
Lars Thomsson förstår inte miljödomstolens argument att restaurangen på Norderstrand skulle få människor att känna att det är en privatisering. Den är ju byggd för ett publikt ändamål, menar han.
Efterlyser sunt förnuft
- Det måste finnas sunt förnuft i lagtolkningen och det tycker jag inte att det finns här. Och vilka som slutligen får dispens känns som en tombola. Det beviljas ungefär 5 000 strandskyddsdispenser i Sverige per år. Naturvårdsverket prövar 150.
Lars Thomsson hoppas att den förändrade strandskyddslagen ska leda till att behandlingen av strandskyddsärenden blir mer lika över landet.
Fram till lagändringen den 1 juli i år har Naturvårdsverket haft uppdraget att granska alla strandskyddsärenden i Sverige.
Cirka 5 000 dispenser har granskats varje år.
Ungefär 50 ärenden per år har överklagats till Miljödomstolen.
Furillen och Norderstrand var två av de mer uppmärksammade överklagade ärendena i fjol.
Den 1 juli i år tog länsstyrelserna över Naturvårdsverkets granskningsuppdrag
Cirka 5 000 dispenser har granskats varje år.
Ungefär 50 ärenden per år har överklagats till Miljödomstolen.
Furillen och Norderstrand var två av de mer uppmärksammade överklagade ärendena i fjol.
Den 1 juli i år tog länsstyrelserna över Naturvårdsverkets granskningsuppdrag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!