Tiden - det stora hotet

Högre priser och färre turer väntas slå särskilt hårt mot öns lantbruk och livsmedelsproducenter.

<7GT_Bildrubrik>företagare</7GT_Bildrubrik>. Maud och Odd Norman driver Ejmunds gård och är beroende av fungerande färjeförbindelser. "Tack vare snabbfärjorna har vi fått mycket lättare att få hit studiebesök och kunder", säger Maud Norman.

<7GT_Bildrubrik>företagare</7GT_Bildrubrik>. Maud och Odd Norman driver Ejmunds gård och är beroende av fungerande färjeförbindelser. "Tack vare snabbfärjorna har vi fått mycket lättare att få hit studiebesök och kunder", säger Maud Norman.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-03-08 04:00

Ejmunds gård i Roma säljer nästan allt sitt kött på fastlandet.

- Vi är beroende av färjorna. Det får inte bli några försämringar, då äventyrar det oss, säger Maud och Odd Norman som driver gården.

Goda färjeförbindelser är direkt avgörande för många gotländska företag.

Paret Norman vid Ejmunds gård i Roma har sju anställda. De är ett av Gotlands profilföretag inom livsmedelsindustrin och säljer kött av hög kvalitet till butiker och restauranger på fastlandet och utomlands.

Det mesta av köttet fraktas till fastlandet där det mellanlagras i väntan på kundernas beställningar, men flera gånger i veckan reser personal från företaget över för kompletterande leveranser och för att träffa kunder.


Turtäthet är överlevnad
Möjligheten att kunna resa fram och tillbaka samma dag utan dyra övernattningar sparar både tid och pengar.

Men det finns fler fördelar med dagens nivå på trafiken:

- Tack vare snabbfärjorna har vi fått mycket lättare att få hit studiebesök och kunder, berättar Maud Norman.

Ejmunds gård har efter år av arbete lyckats bygga upp en effektiv logistik där slaktade djur fraktas till Linköping för styckning och sedan vidare till lager, kunder eller företag som Dafgårds för förädling.

- Vi har tvingats att lära oss logistiken för att det ska fungera med färjorna, men det är viktigt att de kommer och går i rätt tid. Börjar det strula med färjorna blir det tomt i butikshyllorna. Det accepterar kunderna kanske en gång, men inte två eller tre. Då får vi mindre volymer, och till slut försvinner vi från marknaden, befarar Odd Norman.

- För många företag hänger överlevnaden på färjan, säger han.

Eskelunds hembageri håller precis på att öka sin försäljning på fastlandet tack vare avtal med butikskedjor. För närvarande säljs åtta procent på andra sidan havet, men inom ett par år hoppas ägaren Håkan Jakobsson att volymen ska ha ökat till 20 procent av produktionen.

- Jag har inget emot att det diskuteras långsammare färjor som alternativ, men för oss finns inget alternativ. Färjorna är av största vikt för att vi ska kunna säkra våra volymer och arbetstillfällen, säger han.


Allvarligt läge
Anders Thomasson, regionchef för Svenskt näringsliv, bekymras av Region Gotlands studie.

- Läget är allvarligt. I ett värsta scenario kan näringslivet drabbas brett och hårt. Staten måste ta sitt ansvar och höja anslagen till färjetrafiken.

Samtidigt öppnar han för en sänkning av hastigheten på en del avgångar:

- Vi behöver en diskussion om samtliga turer verkligen måste gå i 28 knop. Men då behöver vi en garanti att de pengar som sparas kommer biljettpriserna till godo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om