Tidernas kaffekalas

Kvinnohistoria i bröd- och kakform bjöds på Högbrogården i Halla i fredags.

Gotland2007-04-28 06:00

Efter föredraget fick ett 80-tal gäster smaka kakor och tårta från Skåne.
- Det är viktigt att föra kaffetraditionen vidare, säger Carina Sigebo Roswall.

På eftermiddagen i fredags samlades drygt 80 personer från ett 20-tal syföreningar runt om på Gotland för att lyssna till föredrag och kåseri om kaktraditioner och kafferepets historia. EFS:s syföreningsråd hade ordnat träffen i Högbrogården i Halla. Inbjudna att föreläsa var Elin Sigebo, med ett förflutet som hushållslärare, samt dottern och författaren Carina Sigebo Roswalls som givit ut släktrecepten i kakboken Nybakat. Mor och dotter kåserade om kakbak och släkttraditioner, och passade samtidigt på att belysa kaffetraditionen i ett större perspektiv i samhället.

Bevara traditionen
- Vi vill bevara kaffetraditionen, den har gjort storverk i Sverige. Vi uppmanar syföreningarna här i dag att föra traditionen vidare, säger Elin Sigebo.
Traditionellt ska kaffekalas dukas med tunna koppar och glastallrik. Revolution för kaffebjudningar var det när plåten kom, och när veckotidningarna bidrog till att förmedla exakta recept, berättade Elin Sigebo.
- Att bjuda på kaffe med kakor var ju finare än att bjuda på middag, det fick man ju hemma, säger Elin Sigebo.
Som ung ville hon fara till Kina som barnflicka, men i stället reste hon till Ascot i södra England. Matlagningen där var inte vad hon hoppats på, men ett recept på en engelsk fruktkaka fick hon med sig hem. Tant Ida reste till Amerika när hon var 16 år, hon fick lära sig att baka en speciell sockerkaka till barnen i hemmet där hon jobbade. Tant Ida blev nästan 100 år, och kom tillbaka till Sverige.
- Hon satt på sin pall och vispade luft i kakor, så att de blev lätta som änglavingar, säger Carina Sigebo Roswall.

12 sorters kakor
Efter föredraget blev det kaffekalas med hembakat som föreläsarna bakat och tagit med från Skåne.
- Det här är väldigt trevligt. Föredraget var intressant och det är gott kaffebröd. Det är en fin tradition med kafferep. Förr bjöds ofta gäster på 12-13 sorters kakor, men det har kommit bort mycket i dag, säger Gunnel Pettersson från Eskelhems Lutherska syförening.
Kakorna smakade bra, men egna favoritkakan är pariservåfflan, berättar hon. Wienerkakan som bjuds är god tycker Vera Olofsson, i samma syförening.
- Det är synd att syföreningar går ut sig, de bidrog med mycket pengar till välgörande ändamål genom handarbeten och kakbak, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om