Tidig algblomning kring öns stränder
De första blågröna algerna har upptäckts utanför Gotland. Det betyder en ovanligt tidig start för algblomningen i Östersjön. Runt ön förekommer det gott om alger som både gillar och gynnas av det lugna och fina vädret. - Med högtyck och sjöbris kan algerna dras in mot öns stränder, säger Gunnar Aneer som är marinbiolog vid Informationscentralen för Egentliga Östersjön på länsstyrelsen i Stockholm.
SMHI som tolkat satellitbilder rapporterar att ytansamlingar av cyanobakterier har observerats runt Öland och Gotland samt längs Östergötlandskusten. Blomningarna, som innehåller både Nodularia och Aphanizomenon samt pollen, har bekräftats av U/F Argos som är i området.
Prover visade att rör sig både om blågrönalgerna samt den så kallade katthårsalgen, den senare dokumenterad som giftig. Högre närsalter än normalt liksom gynnsamt väder med sol och svaga vindar bidrar starkt till algernas tillväxt och ansamling vid ytan. Pollen kan likna algblomning, men är ofarligt. Även pollen förekommer nu ganska rikligt.
- Fortsätter vädret att domineras av högtryck, sol och svaga vindar, finns risk att algblomningen ökar i omfattning.
- Algerna finns alltid under vattnet i Östersjön, men ökar då i omfattning och drivs upp och ansamlas till ytan, förklarar Gunnar Aneer.
Koll på algblomning
Förra året hämmade vårens och sommarens svala och dåliga väder tillväxten av alger och små algblomningar rapporterades sistlidna sommar i Östersjön. Annat var det den fantastiska sommaren 2002 då algerna i Östersjön frodades i det varma vattnet. Framförallt under juli månad rapporterades då mycket kraftiga algblomningar över stora delar av Östersjön.
Kyligt väder hämmar tillväxten av alger. Men med värmen kan blomningarna komma igång och växa till. Informationscentralen för Egentliga Östersjön håller koll på algsituationen och ger råd vid kontakt med algblomning.
- Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Då är vattnet inte längre klart som det brukar, utan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktigt hinna.
- Vattnet kan också vara kraftigt grumlat av mycket fina trådar, som centimeterlånga tunna hårstrån, eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr och när botten inte syns på djup större än cirka 0,5-1 meter.
-Släpp inte barn eller husdjur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Både barn och husdjur är högriskgrupper. Det gäller speciellt husdjuren.
- Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna. Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller husdjur visar tydliga sjukdomssymptom efter bad eller vid kontakt med blommande vatten.
Informationscentralen har tagit en fram olika informationsmaterial om algblomning. "Algblomning - vad är det?" är en broschyr med kortfattad information och råd. "Algblomning - Några frågor och svar" är en mer utförlig skrift som också kan läsas via hemsidan http://www2.ab.lst.se/infobalt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!