Den 9 oktober meddelade Länsstyrelsen på Gotland att Anneli Bergholm Söder skulle lämna posten som länsråd för att istället arbeta med samordning av länsstyrelsernas beredskaps- och säkerhetsarbete.
Innan Bergholm Söder lämnade sin tjänsten som länsråd hade det under en längre tid funnits omfattande intern kritik på hennes ledarstil, och hon pekades bland annat ut som ett arbetsmiljöproblem av såväl person som fackförbund.
Under hösten och vintern har Jesper Andersson, chef för enheten för samordning och stöd på Länsstyrelsen på Gotland, även klivit in som tillförordnat länsråd. Samtidigt har processen för att rekrytera ett nytt länsråd pågått, och i början av januari utlystes tjänsten. När ansökningsperioden avslutades den 3 februari hade totalt 20 ansökningar kommit in.
En av dem som sökt jobbet är 64-årige Björn Risinger. Han har tidigare varit generaldirektör på Naturvårdsverket, och när hans förordnande gick ut den sista oktober förra året hade han varit chef för myndigheten i nio år.
– Jag tänkte att jag ställer mig till förfogande till att kunna bidra till Gotlands utveckling. Med de erfarenheter jag har i bagaget kan det kanske vara av intresse, säger han till Helagotland om anledningen till att han sökt tjänsten som nytt länsråd.
Utöver rollen som generaldirektör för Naturvårdsverket har Björn Risinger även innehaft samma post på Havs- och vattenmyndigheten.
– Utöver det har jag arbetat på fem olika länsstyrelser, och jag har bland annat varit länsöverdirektör, vilket är motsvarande roll som länsråd, på Länsstyrelsen i Skåne. På nationell nivå har jag varit chef för ett antal myndigheter som jobbar nära eller tillsammans med länsstyrelserna.
Har du någon koppling till Gotland sedan tidigare?
– Ja, jag är sommargotlänning sedan barnsben, och nu har vi hus i Gnisvärd. Jag tänker att rollen som länsråd skulle kunna vara en möjlighet för mig att bidra och ge tillbaka till Gotland som kunnat ge mig så mycket genom åren.
I ett mejl till Helagotland skriver Helena Håkansson, kommunikationschef på Länsstyrelsen på Gotland, att ansökningshandlingarna nu kommer att gås igenom, och därefter kallas ett antal personer till intervju.
”Troligen blir det mer än en intervjuomgång. När slutkandidaten är utsedd av landshövdingen föreslår hon namnet för regeringen och lämnar därmed över ärendet till regeringen att besluta”, skriver hon.
Enligt Helena Håkansson finns det inget datum satt för när tjänsten måste vara tillsatt.
Helagotland har begärt ut listan över som sökt tjänsten som nytt länsråd. Bland kandidaterna finns ett flertal personer som i dag innehar höga chefstjänster inom såväl näringsliv som offentlig sektor, både på Gotland och på fastlandet.