Maud Olofsson glad att verka i positiv bransch

När pandemin klingat ut tror Maud Olofsson att hållbarheten sätts än mer i fokus. ”Kriser innebär alltid nytänkande" säger Visita-ordföranden”.


Maud Olofsson var tidigare partiledare fört Centerpartiet (2001-2011), i dag är hon ordförande för branschorganisationen Visita.

Maud Olofsson var tidigare partiledare fört Centerpartiet (2001-2011), i dag är hon ordförande för branschorganisationen Visita.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-11-08 18:03

Uppvuxen på en bondgård i Ångermanland under knappa omständigheter har Maud Olofsson företagandet i sig. Med tiden blev hon – möjligen mot den bakgrunden – näringsminister under sina år i regeringen.

Nu är hon ordförande i bransch- och arbetsgivareorganisationen Visita, vilket dock knappast var väntat.

För nej, någon ordförande skulle hon aldrig mer bli, inte efter åren som partiledare för Centerpartiet (2001-2011).

– Men det här är ändå så lockande, det finns så många boxar. Kvinnor och män, unga och gamla, små och stora företag och det här är dessutom att verka i en positiv bransch, trots att den drabbats kanske hårdast av alla under pandemin, säger hon.

Under måndagen var Maud Olofsson en av föredragshållarna på Besöksnäringsdagen på Wisby Strand. Detta under rubriken ”Vad betyder besöksnäringen för en plats?”.

Så Maud, vad betyder det för en plats?

– Många företag har tvingats gå igenom stålbad, hotell har stått tomma, liksom campingar och skidanläggningar. Först nu, när intäkterna till orten inte längre kommit, har många kommunpolitiker förstått betydelsen, engagerat sig och underlättat genom att ta bort regler och minska kostnader för företagen.

Pandemin är inte över, långt ifrån, påpekar hon, men ändå:

– Varför inte fortsätta så, det gick ju faktiskt bra att förenkla.

Coronakrisen har gjort att många inom näringen tvingats tänka nytt.

– Man har tvingats gå igenom sina kalkyler, blivit mer effektiva, prioritera hygien, säkerhet och hållbarhet. Digitaliseringen har förstärkts. Kriser för alltid med sig nytänkande och jag tänker att allt det där kommer att finnas kvar.

Just nytänkandet är en bas inom näringen, inte sällan är det nyinflyttare som ser möjligheterna.

– Jag var i Skorphed utanför Övik där jag bor, där har ett litet stationshus blivit världens gourmet-restaurang. Människor som har gåvan kan flytta och lyckar var som helst.

För egen del är hon förtjust i mathantverk, gärna upplever hon Sverige via gommen. Storstäder undviks medan landsbygden lockar.

– När jag var på Gotland som partiledare gav jag mig ofta av utanför Visby för att få lugn inför talen i Almedalen. Krusmyntagården har jag följt genom alla år.

Måndagens besöksnäringsdagen lockade 270 personer. Bland föredragshållarna märktes utöver Maud Olofsson också pr-konsulten Per Schlingmann, författaren Jan Gunnarsson och regiondirektör Peter Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!