Tidigare motståndare byter taktik mot Heidelberg

Varken Urbergsgruppen eller Naturskyddsföreningen har lämnat synpunkter på Heidelbergs omtalade ansökan, som omfattar 30 år av fortsatt brytning. Men kampen lär fortsätta ändå.

Heidelberg (tidigare Cementa) bryter redan sten på File hajdar. Brottet kan dock utökas med 74 hektar, om 30-årsansökan går igenom.

Heidelberg (tidigare Cementa) bryter redan sten på File hajdar. Brottet kan dock utökas med 74 hektar, om 30-årsansökan går igenom.

Foto: Gunnar Britse/arkiv

Gotland2024-08-30 12:28

Den 30 augusti var satt som sista datum, gällande synpunkter på den aktuella ansökan.

Denna omfattar nästan fyra miljoner ton kalksten per år från File hajdar-området, under hela 30 år; det är denna långa tidsrymd som gör ansökan till något utöver det vanliga.

En part som ofta dryftat både oro och kritik – och som även överklagat brytningstillstånd på Gotland tidigare – är föreningen Urbergsgruppen. I den här processen har de dock inte lämnat in något till domstolen.

– Vi har inte resurserna att göra det. Vi går till väga på ett annat sätt den här gången; vi kommer att läsa synpunkterna som andra lämnat in och sedan kommentera kring dem, förklarar föreningens ordförande Lisa Wanneby.

Är ni inte rädda att bli utestängda från processen?

– Nej, vi har ingen skyldighet att lämna in något nu. Vi sparar vår krut till huvudförhandlingen i stället.

undefined
"Vi kommer fortsätta titta på vattenfrågan, på skyddsvärda biotoper och på bullret", säger Urbergsgruppens ordförande Lisa Wanneby.

Från Naturskyddsföreningens sida meddelas att man gjort ett yttrande kring den nya fabrik som Heidelberg vill bygga – men däremot inte gällande stenbrytningen, åtminstone inte från centralt håll.

När Helagotland kontaktar föreningens Gotlandskrets blir svaret något oklart; men vid lunchtid på fredagen verkade inget vara på gång där heller.

Det betyder dock inte att det saknas intressenter i processen. Den innefattar i själva verket ett 60-tal motparter, inklusive länsstyrelsen, Region Gotland och Naturvårdsverket. De två sistnämnda parterna har fått anstånd för sina yttranden, fram till den 6 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!