Den 30 augusti var satt som sista datum, gällande synpunkter på den aktuella ansökan.
Denna omfattar nästan fyra miljoner ton kalksten per år från File hajdar-området, under hela 30 år; det är denna långa tidsrymd som gör ansökan till något utöver det vanliga.
En part som ofta dryftat både oro och kritik – och som även överklagat brytningstillstånd på Gotland tidigare – är föreningen Urbergsgruppen. I den här processen har de dock inte lämnat in något till domstolen.
– Vi har inte resurserna att göra det. Vi går till väga på ett annat sätt den här gången; vi kommer att läsa synpunkterna som andra lämnat in och sedan kommentera kring dem, förklarar föreningens ordförande Lisa Wanneby.
Är ni inte rädda att bli utestängda från processen?
– Nej, vi har ingen skyldighet att lämna in något nu. Vi sparar vår krut till huvudförhandlingen i stället.
Från Naturskyddsföreningens sida meddelas att man gjort ett yttrande kring den nya fabrik som Heidelberg vill bygga – men däremot inte gällande stenbrytningen, åtminstone inte från centralt håll.
När Helagotland kontaktar föreningens Gotlandskrets blir svaret något oklart; men vid lunchtid på fredagen verkade inget vara på gång där heller.
Det betyder dock inte att det saknas intressenter i processen. Den innefattar i själva verket ett 60-tal motparter, inklusive länsstyrelsen, Region Gotland och Naturvårdsverket. De två sistnämnda parterna har fått anstånd för sina yttranden, fram till den 6 september.