"Tidsramarna var så snäva"
- Tidsramarna var så snäva att det krävdes nära nog en tjurrusning för att hinna.Så förklarar Inger Harlevi att hon själv tog på sig ett konsultuppdrag som delvis bekostas av kultur- och fritidsnämnden där hon också är ordförande.Uppdraget har skapat ännu en storm kring hennes person.
BLÅSVÄDER. Inger Harlevi har åter i hamnat i blåsväder, denna gång är det ett konsultuppdrag värt 150 000 kronor som väckt debatt.
Foto: Bengan Zettergren
"Sker ofta när det är bråttom"
Den här gången handlar det om att hon fått ett kommunalt konsultuppdrag värt 150 000 kronor. Uppdraget har inte handlats upp via anbud, utan Inger Harlevi fick det på så kallad direktupphandling.
- Det är inget konstigt med det, det sker ofta, särskilt när det är bråttom. Gotlandsmusikens utredning direktupphandlades till exempel där handlade det om 300 000 kronor, och utredningen inför bildandet av Bergmansstiftelsen, berättar Inger Harlevi.
Det nu aktuella uppdraget handlade bland annat om att på knappt en vecka få ihop en ansökan till ett projekt om att göra Gotland till plattform för interkulturell dialog i Östersjön.
Ett fönster öppnades
Man visste att kulturministrarna i länderna runt Östersjön och organisationen CBSS (Council of Baltic Sea States) var inne på samma idéer som Gotlands kommun om en kulturmötesplats och via en organisation kallad Intercult skulle Gotlands kommun nu kunna få hjälp att få ett projekt finansierat. Men det var bråttom.
- Vi fick reda på den här möjligheten vid ett möte i Vilnius den 23 februari i år. Det var som om ett fönster plötsligt öppnades, målet om Gotland som kulturmötesplats i Östersjön, som vi jobbat för i över 20 år, skulle äntligen kunna förverkligas. Men en ansökan måste var inne senast den 28 februari, berättar Inger Harlevi.
Fem dagar hade man på sig. Kultur- och fritidschefen Lars Danielson valde i detta läget att göra en direktupphandling och bad Inger Harlevi ta hand om arbetet dels med ansökan och dels en förstudie av projektet. Uppdraget omfattar fyra månader på halvtid eller 350 timmar.
Inga tveksamheter
- Jag hade kompetensen och kontakterna och jag kunde sätta igång direkt. Ansökan kom också in i tid och i onsdags fick jag svar från Intercult. Bland drygt 60 ansökningar har man nu valt ut Gotlands som en av några få man vill jobba vidare med. Jag ska träffa dem den 30 mars för att diskutera vidare och det känns verkligen som vi är på väg mot något stort, säger Inger Harlevi.
Men trots ett gott resultat, kände du inte tveksamhet inför att ta ett konsultuppdrag från din egen nämnd?
- Nej, det gjorde jag inte och det är heller inte på kultur- och fritidsnämndens uppdrag jag jobbar. Jag var noga med att jag inte kunde ha min egen förvaltningschef som uppdragsgivare och uppdraget ligger i stället under regiondirektör Bo Dahllöf, det är honom jag ska redovisa det för. Jag har också varit noga med att det avtal vi tecknat är synligt och korrekt i minsta detalj.
Men delar av ditt arvode kommer ändå från din egen nämnd.
- Ja, men jag kommer givetvis inte själv att delta i beslutet om de pengarna. Och som jag sa, jag känner inga tveksamheter i det här, allt är klockrent. Men det finns ett litet antal personer som bedriver klappjakt på mig, de ser tveksamheter i allt, säger Inger Harlevi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!