Tiggare får inte bo på härbärget

Tiggare som finns på Gotland har inte tillträde till natthärbärget på Birkagården i Visby. För att ha det måste man vara mantalsskriven på ön. Från regionhåll ska en diskussion föras om tiggarnas situation.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2014-07-09 08:00

Tommy Wissing är föreståndare för härbärget, och har själv tagit kontakt med tiggare i Visby.

- Jag har erbjudit dem att komma till oss på dagarna och duscha, äta och tvätta kläder, säger Tommy Wissing.

Birkagårdens verksamhet är ett samarbete mellan Visby domkyrkoförsamling, Region Gotland, Röda korset och föreningen Vägen – Hela människan. Där erbjuds bland annat sängplatser till hemlösa personer.

- Tiggarna är ju hemlösa också, men det är inte vår sak att ta hand om dem, säger Tommy Wissing.

Han hänvisar till de regler som Birkagården arbetar efter som bestämdes när verksamheten startades upp, som han själv inte har varit med att upprätta.

- Natthärbärget är till för mantalsskrivna på Gotland, och då spelar det ingen roll om man kommer från någon annanstans, säger Tommy Wissing.

Han är osäker huruvida härbärget borde vara tillgängligt nattetid för tiggare.

- Vi som jobbar här har fullt upp med gotländska missbrukare och hemlösa. Jag anser att det är regionen som borde göra något åt tiggarnas situation. Tiggarna är dessutom nyktra personer, så jag tycker det vore fel att sätta dem i en miljö med alkoholister och narkomaner, säger Tommy Wissing.

Dagens tiggerisituation på Gotland är ett nytt fenomen, enligt Christina Godarve, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen inom socialförvaltningen.

- Tidigare har det funnits någon enstaka tiggare. Vi har ännu inte arbetat ut en ny strategi, det får bli ett arbete när alla är tillbaka från semestern. Den strategi vi har i dag är att betrakta personerna som EU-medborgare. Då ska man försörja sig själv här, annars får man hjälp med hemresa, säger Christina Godarve.

Enligt avdelningschefen har regionen fått signaler om att det i dag finns fem personer som är tiggare på Gotland. Dessa nekas alltså sovplats på Birkagården.

- Det är djupt tragiskt att det finns människor som är så fattiga att de åker i väg för att till stånd ett uppehälle, men det är också så att man har ett ansvar att planera sin vistelse, säger Christina Godarve.

Det är ett problem att tiggarna inte tar kontakt med socialförvaltningen, enligt avdelningschefen.

- Tiggarna kommer inte till oss. Hade de gjort så hade vi kunnat ha en diskussion med dem om hur de ska få hjälp, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om