"Tiljans är som ringmuren - det ska alltid finnas"

Han spelar inte själv något instrument men han har alltid spelat musik.- Spelar jag skivor nu skulle jag spela samma musik som för tio år sedan, blandat med mer moderna hits. Det blir bara hits, musik som ger glädje, säger Einar Steen, erfaren ljudtekniker som lutar sig på sin rutin samtidigt som han gillar att förnya.Bland annat är han mannen som "poppat till" den nya versionen av Tiljans talanger.

<7GT_Bildrubrik>Musikalisk</7GT_Bildrubrik>. Einar Steen har jobbat inom musikbranschen i hela sitt liv -- men aldrig lärt sig spela något instrument. "Jag har inte hunnit lära mig något, men jag kan säkert stämma en bas eller gitarr och få några trummor att låta okej. Så pass har jag snappat upp genom åren", säger han.

<7GT_Bildrubrik>Musikalisk</7GT_Bildrubrik>. Einar Steen har jobbat inom musikbranschen i hela sitt liv -- men aldrig lärt sig spela något instrument. "Jag har inte hunnit lära mig något, men jag kan säkert stämma en bas eller gitarr och få några trummor att låta okej. Så pass har jag snappat upp genom åren", säger han.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-06-12 04:00

Han har en viktig roll med en viktig uppgift, men jobbar ändå i skymundan, i det tysta. Likväl, många är koncerterna, festivalerna och musikevenemangen där Einar Steen skött såväl artistbokningarna som tekniken på scenen.

- Jag har glidit in på bananskal hela vägen, och det är få förunnat att få jobba med sin hobby, säger Einar Steen ödmjukt.


Discjockey som 12-åring
Hans inträde i musikbranschen skedde för över 30 år sedan, då Einar Steen var en 12-årig pojke som gillade musik.

Han var 12 år och skulle "bara köpa några skivor" i en musikaffär i sin barndomsstad Borås. Han gick därifrån med en kartong fyllt med LP-skivor - och ett löfte om jobb som discjockey följande kväll.

- Och killen som ville ha mig som discjockey dök själv aldrig upp, så jag fick lära mig allt från grunden själv, berättar Einar Steen när GT hälsar på honom i lagret på Skarphäll i Visby, bland sladdar och högtalare, mikrofoner och förstärkare.

Året var 1980. Ett år tidigare hade Jerry Williams släppt sin, enligt Einar Steen, bästa platta.

- Genom åren har jag träffat honom många gånger på olika festivaler och spelningar, och nu ska vi ses igen på Oskarshamnsfestivalen i juli. Det ska bli oerhört skoj, säger Einar Steen, som kommit att bli kompis med många artister som för gemene man är just artister, kändisar.

- Men jag ser dem inte som kändisar. För mig är det snarare kollegor, eller goda vänner, resonerar Einar Steen.

Ända från unga år arbetade västgöten inom musikbranschen, bland annat som discjockey. För drygt 20 år sedan hade han arbetat en tid som nöjeschef vid Idre Fjäll, och när det arbetet var över kom han till Stockholm, där han tänkte ta in på hotell.

Av en händelse såg han då en skylt mot Nynäshamn - och Gotland.

- Jag testade, reste över hit. Träffade "Lenta" på Munken, och så fick jag jobb där som bartender och discjockey, säger han om sitt första möte med legendariske krogägaren Lennart Rosenlund.

Så blev han kvar, en sommar, en vinter, en sommar till...

- Sedan dess har det bara rullat på. I maj firade jag 20 år på Gotland, men det blev ärligt talat inte mycket firande. Något borde man kanske ha gjort, funderar han med ett skratt.


Bildade bolag
Einar Steen jobbade i åtta år på företaget PA-Kompaniet, men valde sedan att starta eget i samma bransch. 2005 startade han företaget Steen Teknikproduktion, och efter mindre än ett halvår hade företaget omsatt en miljon kronor och blev då aktiebolag.

Nu, sex år senare, har Steen Teknikproduktion AB en årlig omsättning på åtta miljoner kronor och fyra helårsanställda utöver Einar Steen själv.

- Somrarna är förstås mest hektiska. Då kan vi ha upp till 25 personer som jobbar för oss när det är som mest att göra.

Einar Steen strävar efter att inte bara stå för själva tekniken kring ett arrangemang utan gärna också sköta artistbokningar.

- Jag vill att vi ska vara rätt så självgående när vi väl är på plats, och ska vi arrangera någonting så vill jag veta vilken typ av evenemang det ska vara, vilka som kommer och vad som gäller i övrigt. Fel artist på fel plats blir inte bra, slår han fast.

Sommartid har Einar Steen och hans företag fullt upp även på Gotland - "det blir inte många grillkvällar på somrarna", som han säger - men sett till hela året så har han utan tvekan flest jobb på fastlandet.

- Gotland i all ära, men det är faktiskt på fastlandet pengarna finns i den här branschen, säger han och förklarar att det inte finns mycket till nackdelar att bo på Gotland och arbeta på fastlandet, även om många tror det.

- Man tar båten klockan 07.05. Eller tidigare på natten om det är sommar, den är ännu skönare att åka med. Men åker man klockan sju, då lägger man sig och sover till tio - och hur ofta får man göra det en vardag annars? Sedan är man i Stockholm vid elva, om det är dit man ska. Man gör sitt jobb, och så tar man färjan tillbaka dagen efter vid elva. På hemresan har man effektiv kontorstid.


Mycket resande
Einar Steen har jobb över hela Sverige, men för de jobb som finns i Stockholmstrakten så har han skaffat sig ett litet kontor med övernattningsmöjlighet i huvudstaden.

- Egentligen hatar jag hotell, för där ska man vara när man är på semester. Det blir så mycket hotellnätter för mig ändå runt om i landet, så det är skönt att i alla fall ha en lägenhet i Stockholm, resonerar han.

För familjen - sambo och två söner, varav en har flyttat hemifrån - har Einar Steens resande alltid varit en del av vardagen. Liksom för honom själv.

- Om jag varit hemma för länge, för många dagar i sträck, brukar min sambo fråga om jag inte har något jobb att sköta, ler han.

Men trots att han reser mycket, och trots att han har svårt att tänka sig livet utan dessa resor och detta jobb, så ser han alltid fram emot att komma hem igen, hem till familjen på Gotland.


Passande adress
I ett fönster bredvid kaffeautomaten i kontoret på övervåningen hänger en uppsjö av ackrediteringar till allehanda konserter och andra evenemang där Einar Steen har haft det ljudtekniska ansvaret. Den bästa platsen att ackrediteras till, hänger dock inte där:

- Den största ackrediteringen jag fått är den att få komma hem varje kväll. Men det har jag inget kort till, säger Einar Steen med ett leende.

Hemmet ligger, påpassligt nog, på Melodislingan i Vibble. Ett skojigt sammanträffande för en musikälskande ljudtekniker. Kan man tro.

Men riktigt så mycket slump är det inte.

- Nej, när vi flyttade in var hela området nybyggt, och vi fick själva föreslå namn på gatan, berättar Einar Steen.

- Och vi var en hel del musiker som bodde där: jag, Annen Jakobsson, Mojjes basist Anders, Micke som jobbar här hos mig... Vi föreslog Melodislingan, och Melodislingan fick den heta!


Tiljans en del av Gotland
Just Annen Jakobsson är nu kollega till Einar Steen när det gäller nya upplagan av Tiljans talanger. När beslutet togs förra sommaren om att talangtävlingen skulle läggas ned, blev Einar Steen bestört. Som den gotlänning han blivit har han också lärt sig uppskatta att vissa saker är typiskt gotländska. Han jämför Tiljans nedläggning med Ingmar Bergmans död; när någonting som så mycket förknippas med Gotland försvinner uppstår ett stort tomrum.

- Som Visby ringmur, som gotländsk sparris, kaipsoppa eller saffranspannkaka. Tänk dig att bara stryka något av det, det går inte. Så när jag läste om nedläggningen i tidningen ringde jag upp några jag känner och som jag vet får saker gjorda.

Dem han ringde var Eva Werkelin, Julia Bendelin och just Annen Jakobsson. Och med deras och Einar Steens hjälp återuppstår nu Tiljans Talanger - i förnyad men ändå bekant form.

- Tiljans talanger har tidigare legat mitt i politikerveckan, då gotlänningarna flyr ut på landet, allt i Visby är uthyrt och alla är upptagna med annat. Nu lägger vi det en och en halv månad senare, poppar till det lite och gör ett Tiljans à la 2010-tal, förklarar Einar Steen.

Namn: Einar Steen.

Ålder: 43 år.

Familj: sambo och två söner, 16 och 9 år.

Bor: på Melodislingan i Vibble.

Gör: driver Steen Teknikproduktion AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om