Till minne av en kolorist

I Ala finns en konstnärsgård vars konstnär gick bort för nästan ett år sedan. I sommar pågår en minnesutställning till Hans Belins ära.

Dröm. Hans Belin målade oftast små tavlor men hade en önskan om att göra större verk.

Dröm. Hans Belin målade oftast små tavlor men hade en önskan om att göra större verk.

Foto: Petra Dahlberg

Gotland2008-07-18 00:16
För ett år sedan mötte jag konstnären Hans Belin. Han satt under ett parasoll i sin trädgård och skrev på ett gammalt kuvert från skatteverket.
-  Det här är en sammanfattning av mitt konstnärliga skapande, sa han och räckte mig lappen.
Han pratade mycket om kärlek och vi döpte så småningom reportaget till Kärleken finns i Ala.
Några månader senare gick Hans Belin bort, 71 år gammal.
Konstnären, ingenjören och affärsmannen Hans Belin började uttrycka sig genom måleriet i 40-årsåldern. Hans tidiga verk är naivistiska och går sedan över i en mörkare period. Hans fru, Birgitta Belin, menar att han ständigt sökte nya djup inom sig själv.
Den retrospektiva utställningen omfattar tiden 1970-2007 och visar Hans Belins strävan att komma vidare i sitt uttryck.
- Sen lämnade han det där mörka och målade rosa och rött. Hans var fri i tanken och ansåg att allt som är tänkbart också är möjligt, säger hon.
Färg och komposition
En del målningar för tankarna till religiösa motiv, men Birgitta Belin säger att maken var kolorist och att det inte låg så mycket filosofi bakom verken. Färg och komposition var det viktiga.
- Han brukade säga: "Det är alltid spännande att höra vad publiken anser att man tänkte när man målade tavlan." Det stämde ju sällan med vad han faktiskt hade tänkt.
Inte bara konstnär
För Hans Belin var kärlek att bygga broar mellan människor. Birgitta Belin bläddrar bland gamla bilder och anteckningar medan hon berättar om äkta maken, konstnären och familjefadern Hans Belin.
- Han var så mycket. Han var också killen som tyckte om att vistas i naturen, köra sportbil och berätta roliga historier, säger hon och ler.
Hans Belins favoritberättelse är en sann historia som handlar om en gammal man som skulle ut och dansa. Kvällen till ära satte mannen en batteridriven fluga på kravatten som snurrade och blinkade i olika färger. Mitt i dansen föll mannen ihop på dansgolvet - död. Det enda som fortsatte snurra och blinka var flugan.
-  Hans sa alltid att det var så han ville dö, mitt i livets glada dans. Så blev det ju också, om än lite för tidigt, säger Birgitta Belin.

Konstnärsgården är öppen till mitten av augusti.
Mer info: www.konstnarsgarden.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om