Tillbaka efter lovet

Den här terminen får eleverna i årskurs sex betyg för första gången. Det blir nytt för både lärare och elever då många av lärarna aldrig gett betyg förut.- Det är lite nervöst, men också spännande, säger Gustav Westborg, som i går började i sexan på Atheneskolan i Visby.

Magnus Wahlgren, lärare Atheneskolan Visby.

Magnus Wahlgren, lärare Atheneskolan Visby.

Foto: Ida Lindkvist

Gotland2012-08-22 04:00

I går var första dagen i skolan för många. I klassrummet på Atheneskolan i Visby sitter en samling glada, men nervösa elever som började årskurs sex för bara någon timme sedan.

Läraren Magnus Wahlgren ska för första gången sätta betyg på eleverna. Förra veckan var han på utbildning med Skolverket tillsammans med omkring 200 andra lärare på Gotland.

- Jag har aldrig satt betyg förut. Vi diskuterar mycket inom kollegiet så det känns bra. Jag har erfarna kollegor som stöd, säger han.

Klasskamraterna Gustav Westborg, Kira Idman och Mira Kidvall tror att deras lärare kommer att klara att sätta betyg eftersom han känner dem så bra.


Blir nervöst
- De inför betyg i sexan så att betygen i högstadiet inte kommer som en chock tror jag, säger Mira Kidvall.

De tycker att det ska bli nervöst med betyg, men också roligt.

De har fått omdömen under utvecklingssamtal tidigare, men tror att de ändå kommer att anstränga sig lite mer nu i höst.

- Jag kommer att plugga mycket mer så att jag får bra betyg, säger Kira Idman.

Klasskompisen Mira Kidvall säger att hon kommer fortsätta ungefär som vanligt.


Schemat uppsatt
Höstens schema sitter uppsatt utanför klassrummet. Det är inga större förändringar. Kira Idman ser att de kommer att ha slöjd istället för hemkunskap. Mira Kidvall berättar att hennes favoritämne är dans.

- Jag tycker bäst om historia, säger Gustav Westborg.

- Nä, gör du? Idrott och matte är bäst, säger Kira Idman.

Under dagen ska de få varsitt skåp att förvara sina kläder och böcker i. Gustav Westborg har tagit med sig ett lås och redan funderat ut vilket han hoppas på att få.


Inte personligt
Magnus Wahlgren säger att de pratat mycket i klassen redan innan sommarlovet om att betygen sätts på kunskaperna i ämnet och att eleverna inte ska ta dem personligt.

- De är lite oroliga för hur det ska fungera att få betyg från nya lärare som inte känner dem så bra som jag gör. Jag har följt dem sedan årskurs fyra, säger han.

Han tror att det kommer bli bra med betyg från årskurs sex, eftersom eleverna då har lång tid på sig att korrigera betygen till årskurs 9.

Betygsättningen sker med den nya skalan A till F där F är underkänt.

I höst ska betyg sättas i årskurs 6 i grundskolan för första gången. I specialskolan ska betyg sättas i årskurs 7.

De nya betygen tillsammans med utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner ska ge bättre information om elevernas kunskapsutveckling. Det ska gå bättre att göra systematiska uppföljningar.

Betyg ska sättas efter den sexgradiga betygsskalan A till F. Det finns preciserade kunskapskrav som anger vilka kunskaper som krävs för betygen A, C och E. För betygen B och D gäller att eleven ska få betyget om de uppfyllt kunskapskravet för underliggande betyg i sin helhet och uppfyllt kunskapskravet för överliggande betyg till övervägande del.

Skolverket tar kontinuerligt fram stöd för bedömning och betygssättning och kommer under hösten att träffa över 15 000 lärare på konferenser om betyg och betygssättning.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!