Förpackningsfrågan en stor punkt i nämnden

En stor fråga framgent för Region Gotland är förpackningsinsamlingen som alla kommuner nu fått i sitt knä av staten. Nu vill nämnden tillsätta en politisk referensgrupp som från början kan vara med och hantera frågan.

Vilken lösning som kommer gälla för Gotland är ännu oklart. Kanske blir det som på många håll på fastlandet, där soptunnorna har olika fack.

Vilken lösning som kommer gälla för Gotland är ännu oklart. Kanske blir det som på många håll på fastlandet, där soptunnorna har olika fack.

Foto: Uppsala Kommun

Gotland2022-10-30 13:14

Det ska bli enklare för hushåll och verksamheter att sortera sitt förpackningsavfall. Det beslutade regeringen i somras och överlät därmed ansvaret till kommunerna. Övertagandet av ansvaret från förpackningsindustrierna träder i kraft den 1 januari 2024, och ska under perioden 2024-2027 byggas ut till vad som kallas fastighetsnära insamling senast den 1 januari 2027.

Karl-Johan Boberg (C) är ordförande i tekniska nämnden:

– Frågan kommer framgent bli väldigt stor. Vi har ju fått det här i knät av staten, men vi får inte täckning fullt ut, så därför har vi nu beslutat att tillsätta en politisk referensgrupp för att se hur den här frågan ska omhändertas. Tanken är att kommunerna ska överta alla återvinningsstationer, alltså stationerna, inte de stora centralerna, men samtidigt inom några år komma tillbaka till grindhämtning som vi hade förr i tiden, säger han.

Grindhämtning kan se ut på lite olika sätt, menar han. Det kan vara som på många håll på fastlandet där man har olika fack i sina soptunnor där man sorterar själv. Eller så kan det bli olikfärgade påsar som man lägger sitt sorterade avfall i.

– Det är väl bra att kommunerna tar över ansvaret, men samtidigt kan jag tycka att staten borde hjälpta till ekonomiskt när vi förväntas ta över. Risken finns att det blir en kostsam historia. Just nu ser det ut som att Naturvårdsverket bara kommer gå in och stötta för driften, men med det här kommer även ett antal stora investeringar. Allt är dock i sin linda, så det är svårt att säga hur det blir. Men vi måste börja med frågan, och vi känner att politiken behöver vara med från början.

I övrigt var tekniska nämndens sammanträde under torsdagen en stillsam historia. Allt i enlighet med dagordningen. Inga voteringar. Det enda som återremitterades var ett medborgarförslag om förbättringar av havsbadet Kallis. Teknikförvaltningen hade som förslag till beslut angett att medborgarförslaget ansågs besvarat. Men det tyckte inte nämnden.

– Vi tyckte att förvaltningen skulle återkomma med en helhet. Hur tänker de framåt med någon form av insynsskydd för att kunna byta om till exempel. Som det är i dag står man och byter om inför hela kongresshallen, säger Karl-Johan Boberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!