Tillfredställer behovet trots att antalet studieplatser halverats

Antalet vuxenstudieplatser på Gotland har halverats jämfört med i fjol. Trots det motsvarar tillgången efterfrågan, menar Komvux rektor Jan Boström. Mest populära är kärnämnena, medan vårdutbildningarna har flera restplatser ­trots att vården klassas som ett av de säkraste framtidsyrkena. På onsdag har Komvux öppen registrering. Då får man veta vilka restplaster som finns för de som är ute i sista minuten.

Gotland2003-08-02 04:00
Komvux har haft ett vikande elevunderlag under flertalet år, undantaget slutet av 90-talet då den statliga satsningen Kunskapslyftet infördes. Förra årsskiftet avslutades projektet, vilket innebar att möjligheterna för vuxna att studera "gratis" minskade radikalt.
Det här läsåret har antalet statsfinansierade vuxenstudieplatser på Gotland halverats till sammanlagt 250. Trots det bedömer Komvux rektor Jan Boström att antalet vuxenstudieplatser är väl anpassat efter dagens behov.
Några neddragningar på personalfronten har det inte resulterat i. En lärare har fått gå över till grundskolan, men det är på grund av dåligt intresse för de naturvetenskapliga ämnena.
Komvux bedriver fortfarande en bred verksamhet och befinner sig just nu i startgroparna inför höstterminen.
<span class=MR>Datortekniskt basår</span>
Nytt för i år är bland annat ett datortekniskt basår, en miljöutbildning och en utbildning för att bli behandlingspedagog enligt Hasselamodellen. Man återupplivar också kvällskurserna, nu i matematik och data.
Dagkurser i kärnämnena engelska, svenska och matematik är fortsatt populära, inte minst för de som vill komplettera sina tidigare betyg.
Mindre populära är vårdutbildningarna, åtminstone i förhållande till att det bedöms vara ett av de mer säkra framtidsyrkena. Vården står inför omfattande pensionsavgångar och Boström konstaterar att man inte kommer att hinna utbilda ny personal i samma takt. Ett sätt att ändå säkra kompetensen inom vården är det så kallade valideringsprojektet, som i höst körs i tre kurser.
­ Vårdpersonalens förvärvade kunskaper valideras och omsätts i formella betyg och de som saknar vissa bitar får dem. Framför allt hittar vi dem i hemtjänsten, där man arbetat sig in utan att ha den formella utbildningen. Det finns mycket duktig folk inom vården som på det sättet kan få en stabilare grund att stå på.
<span class=MR>Det blir restplatser</span>
På onsdag den 6 augusti har Komvux sin obligatoriska registrering. Då vet man exakt hur många av de som sökt höstens utbildningar som fortfarande vill gå ­ och hur många restplatser det blir. I dagsläget har man restplatser på den tre terminer långa vårdutbildningen och utbildningar för blivande personliga assistenter, entreprenörer och säljare/receptionister, resten är fullsatta.
­Vis av erfarenhet vet vi att cirka tio procent av de som kommit in på utbildningarna inte dyker upp, vilket borde innebära att det blir ungefär 45 restplatser efter den 6 augusti. Det är bara att höra av sig och sätta upp sig på restplatslistan om man vill studera i höst! De flesta utbildningar startar den 18 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om