Tillgången på ambulanser måste analyseras, med förslag om åtgärder på kort och lång sikt. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i går.
– Insatstiderna tar för lång tid. Det kan inte fortsätta så, säger nämndens ordförande Mats-Ola Rödén (L).
Regionen har som mål att insatstiderna inte ska vara längre än 30 minuter. I fjol ökade antalet utryckningar på Storsudret med nära 80 procent. Insatstiden ökade också, till 36 minuter. Det kan jämföras med mellersta Gotland, där Visby ingår, där tiden var tio minuter.
Flera avvikelserapporter från operatören Falck påpekar att brist på ambulanser och fel i rutinerna hos larmcentralen orsakar problem.
– Vi kommer att ha kvar samma larmoperatör, men byter central från Stockholm till Östersund från och med maj. Förhoppningsvis förstår man bättre i Östersund hur förhållandena är på landsbygden, säger Mats-Ola Rödén.
På kort sikt ska även tillgången på ambulanser till sommaren ses över.
– Sommartid är en extra ambulans stationerad på Gotland. Vi ska se om den kan utnyttjas effektivare, säger Mats-Ola Rödén.
Förra året ökade antalet ambulansinsatser med 499 till totalt 7 984. Av larmen var nästan hälften prio-1 (akut livshotande tillstånd eller olyckor). En stor del av utryckningarna hade dock inte krävt ambulansinsats.
– Cirka 800 gånger löste ambulanspersonalen det på plats, utan att annan vård behövdes. 450 gånger hittade personalen inte den som larmat, eller så vägrade den skadade att följa med i ambulansen, berättar Mats-Ola Rödén.