¿Tillgänglighet för alla är ett konkurrensmedel"

När projektet ¿Agenda 22 Företag" på Gotland under onsdagen gjorde sin verksamhet synlig var det genom en tillgänglighetskonferens. På Suderbys herrgård samlades därför representanter för olika handikapporganisationer, men också företagare och politiker, för att presentera ämnet och föra frågan vidare.
­ Vad är det som gör att det trots allt händer så lite, sade Barbro Lindgren som är projektledare i Sverige.

Gotland2003-04-10 04:00
För att föra ut handikapporganisationernas önskemål om tillgänglighet för alla och jämlikhet på arbetsmarknaden har projektet Agenda 22 startats. Inom EU deltar sex nationer och projektet bygger på FN:s plan ¿Standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet", vilken antogs enhälligt av generalförsamlingen 1993.
Under arbetet med att förankra standardreglerna i Sverige utarbetades en metod för att tillgängliggöra det offentliga utbudet till människor med funktionsnedsättningar ­ Agenda 22.
Nu har det knoppats av till Agenda 22 Företag, med inriktning att överföra kunskapen till de svenska företagen.
Handikapprörelsen vill på det sättet utarbeta ett bra samarbete med näringslivet. Projektet har nu startat i Lycksele, Umeå, Hultsfred och här på Gotland.

<span class=MR>Informera och intressera</span>
­ Tillgänglighet och mångfald tillhör framtiden, menade Fredrik Ahlkvist som är koordinator mellan handikapprörelsen och de gotländska företagen.
Som sådan ska han förmedla kunskap, informera och intressera företag, handikappföreningar och beslutsfattare kring tillgänglighetsfrågor.
På plats fanns även Agenda 22:s svenska projektledare, Barbro Lindgren. Hon redogjorde för utgångspunkterna och delar av målen med arbetet.
­ Det är ett förändringsarbete som vi måste göra tillsammans, menade hon under dagen på Suderbys. Det krävs intresse och engagemang, men tillgänglighet är också en tillväxtfaktor. Ett konkurrensmedel.
­ Vad är det då som gör att det trots allt händer så lite?, frågade Barbro Lindgren rakt ut bland åhörarna. Och hur ska vi fixa det här? Jo genom att göra det tillsammans.

<span class=MR>Resurser och oro</span>
Lennart Pettersson, länsstyrelsen, fanns också på plats för att informera om arbetsförmedlingens möjligheter och resurser för de arbetshandikappade.
Stora resurser avsätts för den gruppen arbetssökande, menade han, och den särskilda finansieringen på Gotland ligger på 68 miljoner kronor.
­ Det är goda resurser jämfört med andra län i Sverige, sade han och framhöll även kunniga medarbetare med goda kunskaper på plussidan.
Men nu är pengarna slut. Anslagsutrymmet för 2003 är fulltecknat. Andra minusposter i kalkylen är Samhalls framtid, lönebidragstaket på 13 700 kronor per månad, vilket ofta blir ett lönetak för de arbetshandikappade.
­ Det senaste regeringsförslaget med utökat arbetsgivaransvar och förlängd sjuklöneperiod oroar också, sade han.
Dagen ägnades sedan åt råd och tips om var Mål 2 och Mål 3- medel finns att söka, visning av arbetstekniska hjälpmedel samt en diskussion om hur man tillsammans kan gå vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om