Tillgänglighet inom vården får stöd av läkare från USA

­ Just in time. Gör jobbet nu, precis när det behövs, säger Mark Murray, amerikansk primärvårdsläkare som har hjälpt många hälso- och sjukvårdsorganisationer till ökad tillgänglighet i vården. I går kom han till Gotland inbjuden av för att berätta om sin filosofi vid en öppen föreläsning. På plats bland åhörarna fanns administratörer, politiker och personal inom hälso- och sjukvård.

Gotland2002-11-16 04:00
­ Gör jobbet i dag. Skjut inte upp det till morgondagen. Vad som gäller är att hitta fungerande arbetsformer. Resultatet blir nöjda patienter och personal som trivs, säger Mark Murray som kommit till ön på inbjudan av Gotlands hälso- och sjuvård och kommunen i samarbete med landstingsförbundet.
<span class=MR>Nöjda patienter</span>
Hans filosofi för sjukvården är att matcha patienternas behov mot personalens resurser. Bättre tillgänglighet ger nöjda patienter och för personalen betyder det ett bättre arbetsklimat.
­ På Gotland är ett förändringsarbete redan igång med ett nytänkande inom sjukvården. Här finns en önskan om att genomföra det, ett bra ledarskap och en bra personal. Det är positiva faktorer för ett lyckosamt genomförande, säger Mark Murray.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson framhåller att inom primärvården på Gotland är förändringsarbetet genomfört. Med början på Korpen har nytänkande i arbetsflödet medfört att patienter som ringer får en tid samma dag eller dagen därpå.
­ I dag finns inga köer till öns vårdcentraler. Hela systemet är omlagt och nu sprids förändringsprocessen vidare till lasarettets kliniker där redan kvinno- och hudkliniken organiserar arbetet på nytt sätt till fördel för patienter och personal.
<span class=MR>Patientköer</span>
Att öka tillgängligheten inom vården kräver ett nytänkande vad gäller arbetsflöde och personalinsatser.
Att göra som man alltid har gjort duger inte längre.
­ Å ena sidan finns patienternas behov och å den andra personalresurser. Det gäller att hitta rationella arbetsformer och smarta lösningar som fungerar och det innebär ett förändringsarbete över tid, konstaterar Michael Bergström från landstingsförbundet och drivande i projektet "Vårdstöd 2000". På Gotland samlade detta sjukvårdspersonal och officerare i ett unikt samarbete som resulterat i att särskilda processtödjare anställts som resurs i sjukvårdens förändringsarbete.
­ Gotland är inte unikt i världen. Märkligt nog finns samma problem, som vårdköer, överallt. Det speciella med Gotland är att här finns en vilja att förändra systemet, säger Mark Murray.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om