Tillgängligheten begränsar nöjet
Wroooom!Go-cart, elbilar och trampbilar. Det är lika lätt för både stora och små att komma i hjulstämning på Sommarlandet, lovar reklamen.Men för barn- och ungdomar i rullstol kan det vara svårt att hitta den rätta hjulstämningen. Nöjesparkens tillgänglighet begränsar nöjet. Funktionshindrade vill också göra roliga saker och inte bara titta på. Men med rullstolsperspektiv tvingas man ofta att bara vara en betraktare, säger Fabian Sjöberg och Edvin Sjöberg.I går ingick de två tjugoåriga gotlänningarna i Rädda Barnen på Gotlands patrull som testade tillgängligheten för funktionshindrade vid Kneippbyn.
Förra sommarens kartläggning av 15 anläggningar i landet visade på stor variation, från 28 till 89 procent, i tillgänglighet. Genomgående fick stora anläggningar bättre betyg än de små.
Rädda Barnens patruller kommer att fortsätta de årliga testerna. Målet är att komma till rätta med brister så att alla barn kan ha roligt när de besöker en nöjespark.
Avsikten är inte att göra alla attraktioner, som hoppborgar eller rutschbanor, handikappanpassade. Det är en omöjlighet och önskemålet är att alla ska kunna ta del av åtminstone några aktiviteter. Det kan dessutom vara lika roligt att åka samma berg-och dalbana tio gånger. Det är inte alltid så att man måste åka tio olika för att ha kul, säger Inge Kahlström, Rädda Barnen på Gotland.
<span class=MR>Testpatrull</span>
Det är alltså funktionshindrade barn och ungdomar som tillsammans med medhjälpare själva som testar tillgängligheten vid landets nöjesparker.
I går kartlades tillgängligheten vid Kneippbyns sommarland och med vid besöket fanns också Rädda barnens Inge Kahlström, specialpedagogen Annelie Edlund och Rita Anttila från barnhabiliteringen på Gotland.
Börja direkt vid ingången och stå i den vanliga kön. Kolla om ingången är tillräckligt bred för en rullstol och att alla når upp för att köpa inträdesbiljett själv. Kolla förtäring. Kan alla komma åt att köpa glass, fika och mat? Hur är det med trappor och trösklar? Finns det ramper? Är gångvägarna lätta att komma fram på? vilka attraktioner är tillgängliga för alla?
Med Rädda barnens checklista i händerna granskades Kneippbyns sommaranläggning ur rullstolsperspektiv. Och visst. För de yngre barnen och med assistans funkar en hel del av attraktionerna.
Hjälpsam och vänlig personal som visade respekt för besökarna gav pluspoäng, liksom att Kneippbyn har rutinen att erbjuda fritt inträde för medföljande ledsagare.
Berg-och dalbanan var roligt och gick fort. Den vill vi åka en gång till. Sedan provar vi vattenfallet, bad Pontus Claughton som njöt av farten tillsammans med systrarna Josefine och Madeleine Jansson, tre av barnen som fick hjälp att byta rullstolarna mot andra åk.
Kneippbyns sommarland med Villa Villekulla och över 50 aktiviteter erbjuder attraktioner för hela familjen. Målgrupp är familjer med barn mellan i åldrarna mellan fyra och 12 år.
Vi är tacksamma för alla synpunkter och försöker att utveckla Kneippbyn hela tiden så att anläggningen blir så bra som möjligt för så många som möjligt. För boende med funktionshinder har vi anpassade rum i både hotell och vandrarhem. Och förra året bjöd vi in en familj i socknen med funktionshindrade som fick testa anläggningen. till exempel Att Rädda barnens testpatrull kollar tillgängligheten är jättebra och när vi fått in deras synpunkter försöker vi ändra på sådant som går att fixa för bättre funktion, säger Eva Werkelin.
<span class=MR>Se men inte göra</span>
För äldre ungdomar fungerar Kneippbyns sommarland mycket som samhället i övrigt. Det betyder exempelvis många omotiverade trösklar och trappor, för branta ramper och trånga dörröppningar. Att ta del av alla attraktionerna är inte att tänka på, och en hel del av aktiviteterna är också omöjliga att handikappanpassade.
Det är som vanligt rätt frustrerande att se allt kul och inte kunna göra så mycket. Jag grejar lotterierna som kostar extra, chokladhjulet och att skjuta ner saker, men hur kul är det. Grillbaren funkar bra, men toaletterna är dödskörda för mig. Det går inte att komma in med en rullstol genom dörren och kommer jag in är tröskeln svåröverstiglig och klarar jag den så går det inte att vända därinne.
Edvin Sjöberg är medföljare till kusinen Fabian Sjöberg i rullstol. De båda 20 åringarna försöker ta sig in i Villa Villekulla, men nej, det går inte att komma in utan att bli buren, inte ens bakdörren fungerar med rullstol. Anläggningens asfalterade gångvägar fungerar fint, och in på vattenland kommer killarna utan problem, men sedan blir det stopp vid omklädningsrummen.
Såhär är det nästan alltid för oss när vi vill göra något tillsammans. Urvalet är oerhört begränsat för oss som måste använda rullstol. Det är bara att inse att inte mycket är gjort för alla. Det är trist och tanklöst, som så ofta i samhället i övrigt. Men det som fungerar för handikappade är bra också för alla andra. Därför borde handikappanpassning vara en självklarhet överallt, säger Fabian och Edvin.
Vid lunchtid samlades testpatrullen vid vattenland med intilliggande restaurang, tillgänglig och med bra sittmöjligheter för alla besökare oavsett handikapp. Läget summerades och inga Kahlström samlade in testformulären för vidarebefordran och sammanställning hos Rädda Barnen centralt.
Sammanfattningsvis känns Kneippbyns sommarland välkomnande, med plus i kanten för att ledsagare alltid går in gratis och att personalen är självklart hjälpsam. Att alla attraktioner inte kan göras tillgängliga för alla är förståeligt. Men positivt är att våra synpunkter tas tillvara av ledningen som har en vilja att ändra det som går för att öka tillgängligheten, säger Inge Kahlström.
Rädda Barnens övergripande mål är att alla barn och ungdomar ska få sina rättigheter respekterade i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter.
Den tidigare rapporten "Trappor, trösklar och tanklöshet" som finns på nätet handlar om barns och unga med funktionshinder och om rätten till lek och fritid, med kartläggning av tillgänglighet i svenska nöjesparker, men också kaféer, biografer, bibliotek och restauranger.
På Gotland hoppas Rädda Barnen på fortsatta tester av tillgänglighet för funktionshindrade, närmast vid djurparken i Alskog.
Pontus Claughton testar Canyon river tillsammans med sin pappa. Attraktionen fungerar fint också för funktionshindrade, men kräver hjälp vid- och urstigning.
Fabian Sjöberg får draghjälp av kusinen Edvin Sjöberg. Killarna ingick i gårdagens patrull som testade tillgängligheten för funktionshindrade på Kneippbyns sommarland.
Madeleine och Josefine Jansson njuter av att byta ut sina rullstolar mot vagnarna i den fartiga berg- och dalbanan på Kneippbyn.Foto: JAEL RÄISÄNEN
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!