Tillväxt är inte det viktigaste

Att utveckla sitt företag genom att utveckla sig själv.Det var en av grunderna när nätverket Palma bildades.- Företagandet i sig, som business, är inte det viktiga för mig. Snarare en nödvändighet för att kunna ägna mig åt det jag "brinner" för, förklarar Irene Ahlkvist.

Irene Ahlkvist, Väskinde, arbetar främst med healing och zonterapi.

Irene Ahlkvist, Väskinde, arbetar främst med healing och zonterapi.

Foto: Krister Nordin

Gotland2010-05-06 04:00
Hon arbetar främst med healing och zonterapi. Vi sitter i hennes kök i Väskinde tillsammans med ytterligare två kvinnor i nätverket, Katarina Blom, Eksta, som driver företag för utveckling och tillverkning av elektronikkomponenter, och Maria Pettersson, Visby, som driver Södertorgs fotvård.
Palma har funnits i två och ett halvt år, men är fortfarande okänt för de flesta gotlänningar.

Skapa en plattform
De 15 kvinnorna i nätverket har ägnat tiden åt att skapa en plattform, utifrån en etisk, social och humanitär värdegrund. De tycker att det är dags för ett paradigmskifte när det gäller synen på företagande, alltså att man byter förebilder och utgångspunkter så att tillväxt inte blir enda normen.
- Många av oss kvinnor som driver små enmansföretag har upplevt att vi blir klappade på huvudet, att det vi ägnar oss åt är mer en hobby där marknaden snart är mättad och att det inte är någonting som är långsiktigt. Den attityden vill vi förändra. Det måste ju vara bättre för samhället att jag försörjer mig själv än att leva på bidrag, och att man inser att alla företag inte ständigt måste öka omsättningen och anställa fler, säger Irene Ahlkvist.
- Vi har arbetat med att hitta en balans, mellan sociala värden och ekonomi. Det är en vågskål som måste få pendla lite, men det behöver inte vara antingen eller bara för att man driver företag, säger Katarina Blom.

Ville gå vidare
Det var efter Almis projekt Alma hösten 2007 som en del av kvinnorna kände att de ville gå vidare och fortsätta tillsammans. De bestämde sig för att bilda nätverket Palma. I samma veva satsade Tillväxtverket, pengar för att utveckla kvinnors företagande.
- Vi fick 141 000 kronor, vilket bara var hälften av det vi sökt. Men ett litet nätverk ger stor flexibilitet och trots lite pengar fick vi ut ett väldigt bra resultat. Målet var klart, och det ändrade vi inte på. Men vi fick hitta kreativa lösningar, och vi har blivit otroligt duktiga på att förhandla. Vi har lyckats skaffa oss väldigt professionell utbildning, något vi aldrig skulle ha haft möjlighet till som enskilda företagare, säger Katarina Blom.

Lärt av varandra
Projektet ägnades i huvudsak åt utbildningen "Hitta din utvecklingspotential" av och med Åsa Levin, Stockholm.
- Genom träffar har vi också lärt av varandra, marknadsföring, redovisning och stresshantering bland annat. Vi har olika lång erfarenhet av företagande, verkar i varierande branscher och tillsammans har vi en otroligt bred kompetens, säger Katarina Blom.
- Genom Palma har jag insett att jag får lov att vara nöjd som den företagare jag är, att jag inte måste ha ambitionen att företaget ska bli så stort, säger Maria Pettersson.
Nu går kvinnorna vidare. De har genomfört en studiecirkel i personligt ledarskap utifrån Stephen R Covey "De 7 goda vanorna". De har fått pengar av Tillväxtverket och Gotlands kommun för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet till andra kvinnor som driver eller vill driva företag.
- Det blir en föreläsning av en professionell utbildare om "De 7 goda vanorna" i slutet av maj. Och i september ska vi gå utbildningen som finns i anslutning till boken. Vi kommer även att satsa på en företagarskola och en plantskola, där vi bland annat kan verka som mentorer, berättar Irene Ahlkvist.
Nätverket Palma vill inte bli större än 20 företag.
- Men vi hoppas på stort intresse så att vi kan bilda fler nätverk som arbetar på samma grunder som vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om