Tillväxten är målet

Frågan som skulle behandlas var Gotlands tillväxt. Alla var rörande eniga om att satsa på detta. Under senaste året har den dessutom gått åt rätt håll.-Gotland har blivit utsedd till Årets företagarkommun av Företagarna och var också bäst när det gäller antalet nyföretagande per invånare, berättade Tina Mykänen, verksamhetsledare för Tillväxt Gotland.

tillväxt. Går det att utveckla samtidigt som man bevarar, var en av frågorna som diskuterades när Tillväxt Gotland bjöd till diskussion på Wisby Strand.

tillväxt. Går det att utveckla samtidigt som man bevarar, var en av frågorna som diskuterades när Tillväxt Gotland bjöd till diskussion på Wisby Strand.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-10-28 04:00
Nöjd och glad berättade hon om detta innan kvällens moderator Peter Nygårds, vice vd i Swedbank och Mats Odells rådgivare i bland annat frågan om vem som ska bli Gotlands nästa landshövding.
- Det tänker jag inte berätta nu, för då går ni hem direkt, sa han innan han släppte fram första professorn.

Större öppenhet
Det var Owe Ronström, professor i etnologi som utvecklade frågan om man kan utveckla medeltida miljöer och kom fram till att det gick alldeles utmärkt. Frågan var bara vem som bestämmer vad som bestäms.
- Fler ska diskutera fler frågor, vilket ska leda till större öppenhet, var hans slutsats.
Om det innebär att Payex ska få ta bort den omtalade medeltidsmuren som just nu hindrar företaget från att bygga, framgick inte riktigt. Men frågan lyftes fram liksom den som handlade om huruvida nipsippan behöver skydd.

Arter och ansvar
En annan professor, Mårten Bendz, redogjorde för våra 4 200 rödlistade arter och vilka som egentligen behövde skyddas av oss. En pedagogisk utvikning gav vid handen att det egentligen bara är 37 arter som Sverige har ansvaret för.
- Det är biologerna som äger frågan. Kanske politikerna är förda bakom ljuset och det går åt gigantiska summor för att bevara alla dessa arter.
Slutsatsen han kom fram till, var att nipsippan visserligen inte fanns på så många platser i landet men österut växer den utrett.
- Den är på intet vis hotad, slog Mårten Bendz fast.

Grundvattenfrågan
Kvällen fortsatte med ytterligare en expert som försökte övertyga församlingen att det säkert fixar sig med grundvatten även om kalkindustrin får fortsätta bryta sten på Gotland. Mannen som anlitats var Cementas egen vattenkonsult Peter O Vikström. Han pratade under temat Vattenbalans och ansåg att risken inte var så stor för att grundvattnet skulle hotas. Tvärtom tyckte han att man kunde använda File Hajdars brott som ett vattenmagasin för att säkra vattentillgången året om.

Murhinder
Det ambitiösa programmet lyfte fram flera av de frågor som de stora företagen på Gotland kämpar för. Förutom Payex murhinder, fanns kalkföretagens problem med hotade grundvattnet och fridlysta arter med som exempel på hur tillväxten kan stöta på patrull.
Länsstyrelsen och Gotlands kommun försvarade sin ställning. Per Junker, som sysslar med miljöskyddsärenden på länsstyrelsen kunde hålla med om att Cementa var världens renaste cementfabrik men var inte lika säker på att vattnet inte var i fara. Han svarade på frågan hur en hållbar kalkindustri ser ut. Fem sinande brunnar kan inte stoppa Cementa men väl hela Slites vattenförsörjning.
- Det ligger någonstans däremellan, sa Per Junker som var orolig.
- Utan vatten blir det ingen utveckling på Gotland.

Dialog och samarbete
En panel med tre politiker och tre kända företagare fick avsluta kvällen. Krister Fingal, Pigge Werkelin och Johan Hellström avslutade kvällen.
- Jag tycker att det händer saker här och att vi har börjat jobba åt samma håll. Tyvärr blir det kanske barn och barnbarn som får skörda resultatet, sa Johan Hellström.
- Men det måste gå snabbare och vi måste få bort gnälldebatten, sa Pigge Werkelin.
Kommunalrådet Eva Nypelius tyckte att den offentliga servicen och utbildningen på Gotland är bra.
- Vi måste bli bättre på att ha en bra dialog och samarbete, medgav hon men tyckte inte att kommunen var så dåliga när det gäller tillstånd.
- De som haft kontakt med statsarkitektkontoret har fått svara på en enkät. 91 procent var nöjda med kontakten, sa hon.

























Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om