Tina Westberg ­ sjuksköterska med specialistutbildning på pacemaker

Omkring 230 gotlänningar är tacksamma för den pacemaker, som de går omkring med inopererad under huden. En liten batteridosa som via elektroder är kopplad till hjärtat och får detta att arbeta. Nu har Gotland också fått en specialutbildad sjuksköterska som kan utföra kontroller på de pacemakerpatienter som kommer till Visby lasarett.
Det är Tina Westberg som numera använder halva sin tjänst vid medicinkliniken till pacemakerpatienterna. Hon gör det tillsammans med kardiologen, överläkare Linda Jacobsson, som därmed kan få avlastning. Tidigare fick Linda Jacobsson göra jobbet ensam.

Gotland2003-04-12 04:00
Tina Westberg är en av cirka 50 sjuksköterskor i landet som hittills har genomgått en specialistutbildning på universitetssjukhuset i Lund. Hon har nu ovanpå sin medicinska utbildning lärt sig det tekniska för att kontrollera att allt fungerar som det ska hos en pacemakerpatient.
Det handlar om att kontrollera att elektroderna som är inläkta i hjärtat fungerar, att batteriet är OK och att pacemakerns arbetssätt stämmer överens med patientens behov.
­ Jag ville lära mig det här för att det är spännande att fördjupa sig i att jobba med både patienten och tekniken. Det handlar mycket om att sitta och klura ut saker för att det ska bli så bra som möjligt för patienten, säger Tina Westberg.
<span class=MR>Mjukvara och teknik</span>
­ Det här jobbet handlar om att kombinera det tekniska med mjukvaran, om teknik, intellekt och emotionell kompetens, säger kardiologen Linda Jacobsson, som är pacemakerpatienternas specialistläkare på lasarettet sedan 2000. Tillsammans med Tina Westberg är det hon som har hand om kontrollerna.
Alla sjuksköterskor i landet som jobbar med pacemakerpatienter har inte gått den specialutbildning som Tina Westberg har gjort. Totalt rör det sig hittills om cirka 50 sjuksköterskor. Kriteriet för att få utbildningen är förutom behörighet att man vill ha en så stor geografisk spridning som möjligt.
På kursen har de bland annat läst ämnen som hjärtarytmier, pacemakersystem, pacrmakerteknologi, hjärtfysiologi, EKG-tolkning och informationssökning på Internet. Nu kan Tina och de andra, som har gått kursen, själva ta hand om patientkontrollerna utan att specialistläkaren behöver vara med.
<span class=MR>Särskild mätutrustning</span>
De flesta av de omkring 230 pacemakerpatienterna som finns på Gotland tas emot på lasarettets fysiologiska laboratorium (fys.lab, som man brukar säga på lasarettet). Där finns en särskild mätutrustning, som används för att kontrollera att pacemakern och därmed också patienten fungerar bra.
Men man har också en särskild mottagning på Hemse vårdcentral, där man är vissa tider så att pacemakerpatienter på Sudret slipper åka in till Visby.
Patienterna kommer på kontroll ganska tätt sedan de har fått en pacemaker inopererad.
Därefter blir det kontroll med 3-12 månaders mellanrum av att elektroder och batteri fungerar och att pacemakerns sätt att arbeta stämmer överens med patientens behov.
Ibland kan man då behöva programmera om pacemakern.
En pacemaker av i dag fungerar som en liten dator.
Sedan ett antal år finns i dosan med batteriet också ett minne, som visar hur pacemakern har arbetat sedan föregående kontroll.
I minnet finns exempelvis lagrat eventuella hjärtrytmrubbningar (arytmier) och om patienten har gjort något fysiskt ansträngande.
­ Vi hade en patient som talade om att han hade haft hjärtrusning unde en skidfärd. När jag då gick in i minnet kunde jag se vilken dag detta hade inträffat, berättar Linda Jacobsson.
De små pacemakerapparaterna utvecklas hela tiden.
Det kommer nya modeller med jämna mellanrum. Funktionerna blir alltmer avancerade och efterliknar alltmer hjärtats elektriska styrningsfunktion.
Men det innebär också att mer ström går åt och därmed blir det kortare livslängd för batterierna. I snitt kan ett batteri räcka i 6-8 år, innan det behöver bytas. Gotlands äldsta, som nyligen byttes, hade fungerat i 19 år!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om