Ting, teater och gästabud vid årets medeltidsvecka

Hur var det egentligen när Kungen kom till norra Gotland? Året var 13 13 och en hel del finns berättat i muntlig tradition och i skriftliga källor.
Nu skriver vi 2004 och vid årets medeltidsvecka kommer 1300-talets sanning och saga att belysas med ting, teater och gästabud i Tingstäde, Lärbro och Hejnum.

Gotland2004-03-08 04:00
Men vad är fakta och vad är fritt broderat? I lördags samlades engagerade nordergutar i Hejnum bygdegård för att lära mer inför och inspireras i arbetet med att levandegöra medeltiden på norr.

Medeltidsveckan på Gotland utvecklas. Nytt för året blir tre dagar på norra Gotland med fokus på år 1313 och med kung Birger i centrum. Starten sker onsdagen i medeltidsveckan med ett ting i Tingstäde. Dagen därpå följer ett spel vid Röcklinge backe i Lärbro och på fredagen, den tredje dagen, kallar hejnum till gästabud med riddare och dansare.
Spelet skrivs av ordförande Rolf K Nilsson som, liksom verksamhetsledare Ulf Berg och Wiveka Schwartz fanns på plats bland många intresserade i Hejnum bygdegård
­ Visst får man brodera fritt i historien, men man måste varudeklarera det som görs, slog Sven Erik Pernler fast. Som sakkunnig historiker höll han räfst och rättating med mer eller mindre fromma historier kring den bitvis rätt krassa historien kring kung Birgers besök på Gotland.
Källkritiskt granskade Sven Erik Pernler källorna som berättar om kungens begäran om årlig skattehöjning mot vilken gutarna motsatte sig, om tribut och ledung Birgers landstigning i Slite, hur nordergutarna samlade sig och mötte kungens här på Röcklinge backe i Lärbro, om en blodig drabbning, kungens tillfångatagande under en hassel vid Koparve i Lärbro, räddad av en man från Hejnum med gårdsnamnet Riddare sedan han utnämnts till riddare.
­ Gotlänningarna, liksom andra, har alltid skrivit sin egen historia. Det är inget ovanligt att man genom tiderna skriver om historien med den egna bygden och dess folk i hjälteroller, noterade Sven Erik Pernler med en aktuell fingervisning mot dagsaktuella berättelsen om Arn.
För kung Birger och hans gotlandsbesök är skattefrågan och förhandlingar säkerställda. Detsamma gäller några gotlänningars död, fredstraktat med förlikning och accepterande av skattehöjning. Men vad som egentligen skedde och hur är däremot en tolkningsfråga.
­ Vi måste inse att Gotland är sagornas och sägnernas ö. Varför inte göra ett spel om 1500-talets och 1600-talets syn på händelserna på 1300-talet? Var bara ärliga så kan ni göra vad ni vill, rådde Sven Erik Pernler.
Om medeltida odlarmöda och om det gotländska kulturlandskapet berättade Magnus Martinsson och Gun Westholm följde upp med temat gården i ett brytningsskede. Medeltidsföreningarna Styringheim och Armborstskyttarna Gantarna berättade om sin verksamhet, visade kläder och redskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!