Tings- och länsrätterna i Visby föreslås få gemensam lagman

Gotlands tingsrätt och Länsrätten bör i framtiden ha en gemensam lagman.
Det menar Domstolsverket i en skrivelse till justitiedepartementet. Detta inte minst i och med att frågan om lagman för tingsrätten aktualiseras redan nästa år när nuvarande lagmannen Sture Stenström går i pension.
Geografisk belägenhet och domstolarnas storlek talar för en gemensam lagman, menar verket.

Gotland2005-12-30 06:00
Till departementet går också den skrivelse i vilken de båda gotländska domstolarna beskrivit sina tankar om en framtida gotländsk domstolsorganisation och där bland annat förslaget om en gemensam lagman (domstolens chef) återfinns.
Visionen har diskuterats fram vid ett möte med dömande personal och sedan förankrats i övriga personalgrupper och därefter skickats till Domstolsverket i Jönköping. En gemensam lagman kan ses som en gotländsk variant på de sammanslagningar av allmänna domstolar som pågår, en process som beräknas nå även förvaltningsdomstolarna. Av geografiska skäl, tillgänglighet och effektivitet, intar Gotland en särställning som motiverar en särskild lösning.
Däremot är antalet mål, tillsammans ca 2 000 per år, inte tillräcklig för att motivera att verksamheten fortsätter utan förändringar.

Samverkan
Viss samverkan kommer därför att bli aktuell men både tings- och länsrätt bör finnas kvar. Redan i dag samarbetar de båda domstolarna administrativt och en utgångspunkt i en framtida organisation är att administrationen integreras fullt ut med gemensam chef och administration i övrigt.
Ytterligare samlokalisering bör också ske genom att länsrätten efter smärre ombyggnationer inryms i tingsrättens nuvarande lokaler, de återfinns redan i dag i samma fastighet i Visby men på olika våningsplan. Vad gäller graden av integration för personalen bör målet variera från personalkategori till personalkategori. Dock bör lagmannen, för att kunna leda verksamheten på ett bra sätt i såväl tings- som länsrätt vara verksam i båda domstolsslagen. Man vill också se en sammanslagning av kanslierna som i dag omfattar sammanlagt sju personer.
Två nya tjänster bör dock sättas in vid länsrätten. Där har man med nuvarande dimensionering svårt att klara den ökade måltillströmning som skett på senare tid, bland annat handlägger man numera den internationella socialförsäkringen.
Utökningen bör ske genom att beredningsorganisationen förstärks. I dag består den av tre notarier och en fast föredragande. Här är bedömningen att ytterligare två fasta föredragande bör rekryteras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om