Tingstäde fästning kan bli militärhistoriskt museum

- En planerad satsning på ett militärhistoriskt museum i Tingstäde bör kunna utvecklas och bli kommersiellt lönsamt.
Det menar Lars Danielson i ett yttrande från kultur- och fritidsförvaltningen till kommunstyrelsen.

Gotland2006-05-18 06:00
- Tillskapandet av ett militärhistoriskt museum är en angelägenhet utifrån Gotlands historia. Detta bör finansieras med statsbidrag kompletterat med intäkter för upplevelseturism.
Bakgrunden är en utredning om försvar i förvar. Det handlar om det kalla krigets kulturarv och Sveriges glömda museer. Syftet är att öppna upp ett urval av landets främsta förbandsmuseer, nu omvandlade till stiftelsemuseer, och göra dem tillgängliga för publiken.
I utredningen anses att Gotlands försvar bör visas upp under förutsättning att det kan ske med centralisering till Tingstäde fästning.
Kostnaden för detta går inte att bedöma eftersom beslutet ännu inte är fattat om den nya museiorganisationen på Gotland.
- Hittills har man räknat på ett alltför stort och dyrt alternativ i Tingstäde där hyran är 1,8 miljoner per år. I utredningen föreslås att om Försvarsmakten står för startbidrag med tre miljoner, bör det ge grundval för en ny museistiftelse.
Därutöver räknar vi med ett årligt bidrag via Statens försvarshistoriska museer, noteras i kultur- och fritidskontorets förslag till kommunstyrelsen att behandla.
Det är regeringen som uppdragit åt Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Fortifikationsverket att ta fram konkreta förslag på bevarande av valda delar av det svenska försvarets kulturarv. Syftet är att för framtiden skapa ett begränsat och riktat samlande och att ordna det långsiktiga omhändertagandet av samlingar som hopats i förbandsmuseer under efterkrigstiden.
Slutsatserna redovisas i rapporten Försvar i förvar.
Förslaget innebär bland annat nya former för insamling och bevarande av försvarsmateriel i museer, nya former för samverkan mellan Försvarsmakten och museimyndigheterna.
Dessutom föreslås en satsning på en landsomfattande museinätverk med tema Sveriges försvar under det kalla krigets epok.
- Gotlands kommun instämmer i utredningens resonemang om att Gotlands försvar, på grund av ö-läget mitt ute i Östersjön, alltid har haft en egen profil.
Utrustning, vapen och taktik har på Gotland varit något annorlunda jämfört med fastlandet. Öns strategiska läge har också tvingat fram en tidig samordning och ett samarbete mellan de tre försvarsgrenarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!