"Gneab-affären" kom den att kallas, en av de större lokalpolitiska skandalerna hittills under 2000-talet.
För tio år sedan sålde det numera avvecklade regionbolaget Gotlands näringslivs- och etableringsservice, Gneab, fastigheten Hantverket 1 för 15 miljoner kronor. Ett underpris, då marknadsvärdet så småningom fastställdes till minst det dubbla.
Affären undertecknades av regionstyrelsens dåvarande ordförande Åke Svensson (S), vilket bidrog till att han miste partiets förtroende och tvingades avgå från sina politiska uppdrag.
Ett decennium senare vill Region Gotland nyttja flera av byggnaderna på samma fastighet. Man hyr redan en liten del av den till det så kallade överskottsförrådet – men nu har även ett mer omfattande kontrakt skrivits gällande 2 500 kvadratmeter till regionens varuförsörjning.
– Vi vill ha en högre kapacitet för lagring, som en del av beredskapsarbetet, förklarar Patrik Vesterlund på försörjningsavdelningen.
Endast detta hyreskontrakt kostar 3,75 miljoner kronor om året. Det är femårigt, till att börja med – och under den perioden kommer det att inbringa nästan 19 miljoner kronor till ägaren Videungs fastighets AB, som alltså köpte hela Hantverket 1 för bara 15 miljoner.
Beslutet om det nya avtalet fattades av tekniska nämnden i september. Den nuvarande ordföranden där, Mariette Nicander (M), var inte bekant med fastighetens speciella historia:
– Nej, det kände jag inte till, men har det någon betydelse? Jag minns inte att det diskuterades i nämnden alls under hösten. Vi har bara sett på att vi har ett behov av en stor lokal och det har inte varit lätt att hitta.
Men tycker du att regionen borde ha behållit fastigheten, när Gneab avvecklades?
– Det kan inte jag svara på, jag var inte ens politiskt engagerad då, säger Mariette Nicander.
En som minns denna politiska storm desto tydligare är hennes partikollega Rolf Öström; som styrelseledamot i Gneab var han en av tre personer som polisanmäldes efter affären – av Region Gotland – innan en förlikning kunde nås.
– Men att fastigheten skulle säljas var vi eniga om i Gneabs styrelse, eftersom bolaget också skulle avvecklas. Det var själva prissättningen som det sedan blev en tvist om, berättar han.
Tycker du att man kunde ha agerat annorlunda?
– Ja, det var ju ett helägt bolag, så man kunde ha tagit in fastigheten i regionens bestånd. Men det var ingen som föreslog det. Det är tio år sedan och det fanns inte det här behovet då.