Tio års forskning har gett resultat

Svenska fästingar kan överföra tyfus till människan, vilket bland annat kan leda till hjärtmuskelinflammation och plötslig död. Det bevisas av forskning på främst värnpliktiga i Fårösund och patienter på Slite vårdcentral, enligt läkaren Olle Lindquist.

Gotland2005-03-05 06:00
Att fästingbett i Sverige kan överföra infektionssjukdomar som Borrelia och TBE är väl känt. Man har också länge vetat att fästingar i andra länder, kan bära på mikroorganismer som kan orsaka olika former av tyfus. Dock inte i Sverige...
Men nu är det bevisat! Det enligt Olle Lindquist, docent vid Uppsala universitet och läkare på Slite vårdcentral.
- Tyfusbakterien Rickettsia helvetica kan överföras från fästing till människa och ge sjukdom.
I början av 90-talet lanserade han teorin om att de då uppmärksammade dödsfallen bland elitorienterare orsakades av kronisk hjärtmuskelinflammation, inte genom den bakterie som orsakar Twar. Hans slutsats stämde och uppmärksammades världen över.
Nu kungör Lindquist alltså att han, i samverkan med svenska och utländska kollegor, har upptäckt att svenska fästingar kan orsaka tyfus. Rönen publicerades nyligen i flera medicinska artiklar.

Hundratals fästingar
Upptäckten har föregåtts av över tio års forskning. Lindquist har genomfört obduktioner, samlat infekterade hjärtklaffar och tillsammans med andra kollegor i forskningsgruppen undersökt hundratals fästingar. Bland annat upptäcktes att Borrelia bara fanns i sju procent av dem, medan tyfusbakterien Rickettsia helvetica hittades i ungefär var sjätte fästing. Våren och hösten -97 tog Lindquist blodprover på värnpliktiga på KA 3 i Fårösund. Åtta av 35 fick en markant ökning av antikroppar mot Rickettsia helvetica under sin värnpliktstid, som till stora delar tillbringades i skog och mark.
- Ökningen tyder på att de har blivit infekterade. Många av dem visste inte att de blivit fästingbitna och endast några hade besvär.
Det hade däremot en patient som sökte Slite vårdcentral med oklara symptom efter fästingbett. Hudprov och serologisk undersökning fastställde diagnosen fästingöverförd tyfus. Patienten botades med antibiotika. Likaså en andra patient i Slite och en tredje i Dalarna.
- Det är första gången i världen som man kliniskt diagnosticerat den här typen av tyfus på patienter. Det är stort. Man kan vara tacksam för att det finns så bra personal här på Gotland, säger Lindquist och nämner bland andra Britt Olsson, tidigare sjuksköterska på KA 3.
Den smitta han talar om är inte den epidemiska fläckfebern, utan en endemisk (begränsad) och "snällare" variant.
Smittan kan ge olika symptom. Dels mycket lindriga och svårdiagnosticerade, dels feber och muskel-, led- och huvudvärk. Mer allvarliga följder är inflammation i lymfkörtlar, organknutor och hjärtmuskelinflammation, som i sällsynta fall kan leda till döden. Enligt Lindquist skulle infektionen även kunna påverka kärl i hjärnan.
Nu fortgår de vetenskapliga försöken att skapa enklare testmetoder.
- Många sjukdomar vars orsak tidigare varit okänd, beror på kroniska infektioner som till exempel magsår. Det finns mycket att göra. Ju mer man letar, desto mer hittar man.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!