Tio heta frågor till vår nya landshövding

Vad har Anders Flanking för inställning till de hetaste ö-frågorna? Affärsliv Gotland har tagit tempen på vår nya landshövding.

Anders Flanking står fast vid att han vill bjuda in väldigt många gotlänningar till residenset. Men kanske inte nödvändigtvis på en och samma sommarfest.

Anders Flanking står fast vid att han vill bjuda in väldigt många gotlänningar till residenset. Men kanske inte nödvändigtvis på en och samma sommarfest.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-10-16 20:15

Anders, du är ny på jobbet – vad är viktigast just nu?

– Dels att träffa många gotlänningar och lära känna dem. Sedan är det att komma in i de stora frågorna som vi jobbar med här, som vatten, naturvård och världsarv.

Hur är man en bra chef?

– Det gäller att ha distans till sig själv och vara ödmjuk. Men du måste även våga ta beslut och vara tydlig när du gör det.

Är naturvärdena eller arbetstillfällena viktigast för Gotland?

– Båda två är viktiga. Och det är ju faktiskt så att naturvärdena kan ge både jobb och intäkter på en plats som Gotland.

Är den gotländska kommunalskatten på en rimlig nivå?

– Den är bevisligen hög jämfört med andra kommuner, men jag förutsätter att politikerna bedömer det som nödvändigt för att klara av de behov vi har. De har en tuff uppgift, det är ett stort tryck på den kommunala servicen här, som kommer delvis från människor som inte betalar skatt på Gotland.

Borde staten äga Gotlandsfärjorna?

– Även det är ju en politisk fråga, det är upp till riksdagen att avgöra. Men jag tycker det viktigaste är att vi har goda kommunikationer, som är miljövänliga och har en bra turlista.

Hur ska arbetsgivarna på ön hitta rätt kompetens?

– Det är viktigt med olika utbildningar, så det är bra att vi har både gymnasium, yrkesutbildningar och universitet. Campus Gotland är oerhört viktigt för ön. Sedan gäller det att få folk att stanna också och då måste även jobben som erbjuds vara intressanta.

Borde några myndighetsavdelningar flytta från Visby till landsbygden?

– Vad jag vet har vi på länsstyrelsen inga planer på det. När det gäller andra så vet jag att det finns en diskussion om fler lokala servicekontor. All service behöver inte finnas bara i Visby, så är det.

Ska du verkligen bjuda in hela Gotland till olika landshövdingsfester?

– Ja, det är planen, men kanske på olika sätt. Alla får inte plats på en stor fest, men det går att öppna upp residenset till exempel med öppet hus, så att fler får komma dit. Det finns många tänkbara sätt att träffa många gotlänningar.

Hur kan vi bli ännu fler gotlänningar?

– Förutom att föda fler så är det ju att öka inflyttningen. Och då kommer vi tillbaka till det här med jobb, men det måste även finnas bostäder. Och det måste finnas för hela familjen. Sedan borde vi kunna få fler av dem som redan är här väldigt mycket att verkligen skriva sig här, vi behöver den skattekraften.

Vad gör du helst en ledig lördag på Gotland?

– Kopplar av. Kanske tar jag och sambon motorcyklarna till någon strand eller någon gårdsbutik. Men som landshövding har man ofta en del jobb på helgerna också.

Läs hela det nya numret av Affärsliv Gotland här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!