Tio nya systrar och bröder valdes in i Knutsgillet
Det medeltida Knutsgillet samlades till adelsgille på Frimurarelogen på lördagskvällen.Tio recipienter invaldes som nya systrar och bröder i gillet.
Men detta sällskap bär också med sig en månghundraårig historia. Knutsgillet i Visby inrättades på 1170-talet av danernas konung, Valdemar den store. Kung Valdemar var också en av bröderna i det gotländska gillet.
<span class=MR>Handelsgille</span>
Från början var det här ett handelsgille som upprättades för att underlätta handelsförbindelser mellan olika städer. Det finns Knutsgillen i Danmark, södra Sverige, Estland och norra Tyskland. Man skulle kunna likna det vid dagens Svenska Handelskammare, förklarar överceremonimästaren Kjäll Sönnergren.
Men medan Knutsgillena i Lund, Malmö, Ystad och Flensburg har varit verksamma ända sedan medeltiden, somnade verksamheten i det gotländska Knutsgillet in. 1966 beslutade man sig för att återuppliva verksamheten för att föra de gamla traditionerna vidare, men också för att hävda Gotlands särart och för att ge ut skrifter om gillet, gotländsk kultur och gotländsk historia.
<span class=MR>Hundra systrar och bröder</span>
Vid lördagens adelsgille deltog mer än hundra systrar och bröder.
Här utnämndes förre åldermannen Sten Körner och förre övercereminimästaren Rutger Edwards till Knutsråd.
Som nya gillesråd installerades Gunilla Allard, Mats Ahlqvist, Lars Andersson och Roland Hamberg.
Åldermannen Karl-Gösta Grevebacks högtidstal berörde Gotlands modernare historia.
Han berättade om landshövdingarna Rudolf Horns och Emil Poignants betydelse för Gotland. Under deras ämbetstid (1873-1902) fick ön sin första järnväg och en ny sockerfabrik i Roma.
<span class=MR>Runander fågelkung</span>
Vid middagen talade, förutom åldermannen Karl-Gösta Greveback och stolsbrodern Hans Belin, också "majdrottningen" Gunilla Rappe till herrarna och "fågelkungen" K-G Runander till damerna.
De nyinvalda recipienternas tack framfördes av Anette Wilén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!