Humana mister tillstånd – får inte bedriva verksamhet

IVO, inspektionen för vård och omsorg har beslutat att dra in Humana assistans tillstånd att bedriva verksamhet. Humana bedriver både personlig assistans och LSS-boende på Gotland.

IVO har beslutat att med omedelbar verkan dra tillbaka tillståndet för Humana att bedriva bland annat personlig assistans. Bolaget är verksamt på Gotland, men det är ännu oklart hur många som berörs.

IVO har beslutat att med omedelbar verkan dra tillbaka tillståndet för Humana att bedriva bland annat personlig assistans. Bolaget är verksamt på Gotland, men det är ännu oklart hur många som berörs.

Foto:

Gotland2023-01-31 15:29

Beskedet kom under tisdagen och det är IVO som beslutat att med omedelbar verkan dra tillbaka tillståndet.

”Beslutet grundar sig i att IVO anser att bolaget inte uppfyller kravet på lämplighet att inneha tillstånd att bedriva dessa verksamheter”, skriver Humana i ett pressmeddelande.

Annika Zetterlund är informatör på Humana:

– Jag fick precis själv reda på det, och vi sitter just nu i möte och diskuterar hur vi ska gå vidare.

Hur många kunder har ni på Gotland?

– På Gotland vet jag inte på rak arm, men vi har 2 000 kunder totalt. Jag tror att vi kommer överklaga, men ni får ringa senare, jag vet inte mer just nu, säger hon.

Uppdaterad 19:20

Enligt Humanas hemsida driver de dels boendet Nygårds vård, men de erbjuder även personlig assistans. Dock berörs inte Nygårds av det indragna tillståndet.

– Det är bara delen med personlig assistans som berörs, vilket på Gotland innebär ett tiotal kunder och 50 assistenter. Vi kommer överklaga men först begär vi inhibition av beslutet, säger Patrik Silverudd som är pressansvarig på Humana.

Enligt ett pressmeddelande kommer beslutet ”skyndsamt att överklagas till Förvaltningsrätten och yrkande om inhibition kommer att framställas.”

Humana Assistans ska enligt beslutet ha avvecklat verksamheten senast den 10 februari 2023.

Vidare på bolagets hemsida skriver de att: ”Bolaget anser att IVO:s beslut av flera skäl är felaktigt, inklusive bland annat att IVO anser att bolaget har återkommande brister avseende anmälningsskyldighet, anordnar- och arbetsgivaransvar samt förmåga att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten.”

Humana assistans kommer att hålla en webbsänd presskonferens klockan 17 på tisdagen.

Fotnot: Artikeln är korrigerad, tidigare angavs Nygårds vård som ett LSS-boende vilket inte stämmer. Det är ett SOL-boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!