Vite ska hindra avverkning av skyddsvärd skog

Ett tiotal skogsägare har i år fått föreläggande om vite kopplat till förbud att avverka. ”För vissa kan det kännas obehagligt”.

Hotade svampar, fjärilar och närhet till kungsörnsbon har gjort att Skogsstyrelsen i flera fall beslutat om förbud att avverka. Besluten har förenats med vitesförelägganden.

Hotade svampar, fjärilar och närhet till kungsörnsbon har gjort att Skogsstyrelsen i flera fall beslutat om förbud att avverka. Besluten har förenats med vitesförelägganden.

Foto: Ebba Örn/UNT arkiv

Gotland2021-10-14 07:06

Nyligen förbjöd Skogsstyrelsen två ägare till en skogsfastighet i Väskinde att avverka delar av de 20 hektar man sökt tillstånd för. I ett hörn av skiftet finns slät taggsvamp, som är starkt hotad enligt rödlistan. Till förbudet beslutade Skogsstyrelsen om ett vite på 50 000 kronor.

Skogsägarna i Väskinde är inte de enda som fått förelägganden i år. Skogsstyrelsen har i ett tiotal beslut om avverkningsförbud förelagt om viten på 350 000 kronor. Fler vitesförelägganden förbereds.

– Vissa kan nog uppleva vitet som obehagligt, säger Christoffer Ulfsparre som arbetar med tillsyn vid Skogsstyrelsen.

Förra året togs inga beslut om viten. Att det blivit vanligare förklaras med ett nytt arbetssätt. Tidigare hade Skogsstyrelsen i uppdrag att utöka inventeringen av nyckelbiotoper. När regeringen 2019 beslutade att uppdraget skulle avvecklas ändrade Skogsstyrelsen metod, för att i stället inventera skog i samband med anmälan om avverkning.

– Vi använder redan gjord inventering, som den som finns i Artportalen, och gör även fältbesök inför beslut, säger Christoffer Ulfsparre.

Det har gjort att flera markägare förbjudits att avverka. I Hogrän hittades den rödlistade svampen violgubbe. I Gerum finns tre rödlistade svamparter som markägaren måste ta hänsyn till. I Garda och Ardre har förekomst av dårgräsfjäril satt stopp för avverkning. I Öja stoppade närheten till ett kungsörnsbo och rödlistade fjärilsarter avverkningen.

– Värmland är det distrikt i landet med mest vitesförelägganden. Sedan kommer Stockholm/Gotland, och av dem är merparten på Gotland, säger Christoffer Ulfsparre.

De områden där avverkning förbjuds markeras med band.

– Skogsägarna har ofta ombud, avverkningsföretag, som börjar känna till hur vi arbetar. Vi har en bra dialog med dem, men några kan nog uppleva att det blivit lite krångligare, säger Christoffer Ulfsparre.

Av besluten har bara ett överklagats. Det gällde avverkning i Eksta, där Skogsstyrelsen beslutat om en skyddszon runt ett kungsörnsbo. Fastighetsägarna fick avslag i förvaltningsrätten.

Om skogen som undantas utgör en större del av det som ska avverkas måste Skogsstyrelsen betala ersättning. De ansökningar som fått beslut med viten omfattar skog till ett värde av över två miljoner kronor. Värdet av det som undantas är dock mindre än 200.000 kronor, och Skogsstyrelsen anser därför att ersättning inte behöver betalas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!