Tiotusentals tittare när Medeltidsveckan blev digital

Medeltidsveckan flyttade ut på nätet när pandemin satte stopp för det fysiska evenemanget. Den digitala varianten blev en tittarsuccé.

Susanne de Paulis i studion på Medeltidsveckans kansli i Visby.

Susanne de Paulis i studion på Medeltidsveckans kansli i Visby.

Foto: Julia Ronsten

Gotland2020-08-10 20:30

Visby har inte riktigt gått att känna igen under vecka 32. Även om en och annan medeltidsklädd visat sig på stan så har Medeltidsveckan huvudsakligen utspelat sig på nätet. Den har gått att följa i en livestream på Youtube, det har också gått att delta genom flera andra digitala kanaler.

– Vi har haft ungefär 60 000 inloggningar under veckan. Sedan har vi inte djupdykt i statistiken. Men man kan säga 60 000 tittare och vi har verkligen haft en relation till alla deltagare. Folk har suttit uppe hela nätterna och chattat, säger Björn Sundberg, verksamhetsledare för Medeltidsveckan.

När det stod klart att Folkhälsomyndighetens rekommendationer skulle sätta stopp för det fysiska arrangemanget så fick de arrangörerna ta fram och damma av en gammal plan ur arkiven på kansliet. 

– Vi har tagit ett kliv och gjort vad vi tänkt göra på fem års sikt i den digitala utvecklingen. Gjort sådant vi velat, men inte kunnat tidigare. Byggt upp kompetens och står redo att kunna göra det igen. Men det digitala kommer att bli mer av ett komplement framöver, säger Björn Sundberg.

Till kommande medeltidsveckor kommer kurser och digitala krogar att finnas kvar. Den folkbildande delen av Medeltidsveckan visade sig gå bra att överföra och många har betalat för att delta i kurser på distans.

Festandet flyttade också ut på nätet.

– Vill slå ett slag för de digitala krogarna, enkelt att lägga på det i framtiden. Det var riktigt kul att se. Folk dansade i Kanada, Tyskland, Usa och Norge. En jättekänsla. Vi satt och klippte in folk som röjde framför kameran, det var verkligen närvarokänsla.

Medeltidsfantaster på Gotland och ett fåtal tillresta besökte Kapitelhusgården och de andra krogarna som vanligen fylls under vecka 32.

Medeltidsveckan har tornerspelen som största intäktskälla. I år har arrangörerna fått jaga nya sätt att tjäna pengar, främst genom digitala donationer och souvenirförsäljning.

– Ekonomiskt, folk har varit oerhört generösa och det är ett sexsiffrigt belopp som vi har fått in. Men det blir ett tuff år med ett negativt resultat. Vi har tappat 90 procent av vår omsättning och det har vi inte hämtat in. Men hatten av till alla som bidragit till att Medeltidsveckan kan komma tillbaka.

Björn Sundberg gör nu sina sista dagar på posten, om drygt två veckor börjar han arbeta som verksamhetsutvecklare för digitala frågor på Riksantikvarieämbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!