Under vintern är det många som eldar i sina braskaminer för att höja mysfaktorn och få upp värmen i huset. Men att elda rätt är en konst. Pyrande eldar och överhettade kaminer kan i värsta fall leda till att det börjar brinna i skorstenen.
– Senast igår var jag ute på en soteld, säger skorstensfejarteknikern Torsten Larsson på Brandförebyggarna Gotland. Under vintern ökar antalet soteldsolyckor markant i takt med att fler eldar på fel sätt.
Klarar ofta mer
Även om en eldstad är installerad, godkänd och kontrollerad enligt konstens alla regler kan den bli överhettad om du eldar hårdare än den är godkänd för.
– Alla braskaminer är godkända för en viss mängd ved men i regel så finns det utrymme för att stoppa in mer, säger Torsten Larsson.
Följ i första hand instruktionerna för just din eldstad. Vet man inte hur mycket kaminen är godkänd för så brukar 2,5 kilo ved per timme vara en bra riktlinje. Lägg sedan inte in mer ved förrän elden falnat och det bildats en fin glödbädd.
För att skorstenen inte ska bli överhettad är det viktigt att låta eldstaden vila emellanåt.
– Det finns ett talesätt att den ska vila lika länge som man eldat, säger Torsten Larsson.
Risk för soteld
Om elden ligger och pyr utan att brinna ordentligt eller om man eldat med sur ved eller släppt in för lite luft så kan det bildas sot och tjära i skorstenen som kan börja brinna. Om det börjar mullra och du ser en eldkvast ur skorstenen så stäng alla luckor och ventiler till eldstaden och ring 112, för då är det soteld. Försök inte släcka med vatten för då finns det risk för sprickbildning.
* Se till att upptändningsfasen blir kort genom att använda finkluven tändved och näver. Tänd gärna med braständstickor, de brinner utan att ge aska. Små gasolbrännare är ett bra alternativ.
* Kontrollera att det finns drag i skorstenen. Tänd eld på lite tidningspapper för att få bort den kalla luften som kan bilda en så kallad kallpropp.
* När elden startat är det viktigt att inte stänga luckan till kaminen direkt. Den ska stå på glänt i så kallat start- eller öppningsläge i minst 15 minuter. Redan efter fem minuter brinner det för fullt men stänger du dörren kommer elden att pyra efter ett tag. Låt dörren vara öppen tio minuter till för att nå rätt temperatur i elden och skorstenen. Temperaturen kan kontrolleras med en rökgastermometer.
* Håll spjällen öppna och låt brasan brinna ut till en fin glödbädd först därefter är det dags för den vanliga veden.
* Lägg in ungefär två kilo åt gången. Använd torr ved som varit lagrad torrt och luftigt i minst ett år.
* Justera tilluften under brinntiden så att lågan är öppen och klar. För bästa förbränning krävs maximal mängd syre.
* Raka ut askan i ett obrännbart kärl. Tänk på att det kan gömma sig glöd i askan flera dagar efter att du eldat.
De vanligaste vedtyper som används i Sverige är al, ask, asp, björk, ek och gran. Men så länge veden är torr går det, enligt Torsten Larsson på Brandförebyggarna, att elda med all sorts ved. Björk och lövträd har högre energivärde än barrveden.
– Ju mindre vedträn desto bättre och veden ska vara kluven. Ju fler sidor på veden som brinner, desto varmare blir det, säger Torsten Larsson.
Blandved är bäst
Att endast elda med ek i en braskamin är inte att rekommendera. Ek innehåller mycket energi per volymenhet men också garvsyra som kan skada eldningsanordningen. För att slippa detta problem kan man blanda ekved med annan ved.