Rusta för ett säkrare båtliv i sommar

Blänkande fernissa och skinande mässingsbeslag i all ära, men om Sjöräddningen får bestämma ska vårrustningen av båten fokusera mer på säkerhet.

Att investera ett par tusen i säkerhetsutrustning till båten är klokt, tycker Pontus Arneson och Hans-Olov Andersson vid Sjöräddningen.

Att investera ett par tusen i säkerhetsutrustning till båten är klokt, tycker Pontus Arneson och Hans-Olov Andersson vid Sjöräddningen.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2022-04-19 18:25

Det är vår och många är säkert i gång med att vårrusta båten inför sjösättning och sommarens båtturer. Att slipa, fernissa och putsa är för många självklart men det här med sjösäkerhet kanske inte är lika självklart för alla. Att slarva med säkerheten kan i värsta fall vara farligt och Sjöräddningen ser gärna att båtägare lade lite mer tid och pengar på det.

– Kolla igenom att skrovet inte har små hål. Det kan lätt bli det på båtar som står på land länge, säger Pontus Arneson vid Sjöräddningen Visby.

– Motorn är också viktig. Smutsiga olje- och bränslefilter är vanliga orsaker till motorhaveri. Det är också bra att kolla bränsleslangarna så att man inte får en läcka. Det kan orsaka en brand, säger Hans-Olov Andersson, även han frivillig vid Sjöräddningen Visby.

Även hjälpmotorn på en segelbåt behöver en genomgång, liksom ”huvudmotorn”, det vill säga seglen.

– Man måste kolla seglen så att det inte är hål i dem, då går ju vinden rakt igenom. Det hade vi ett fall av förra året, det var ett stort hål i seglet och de hade ingen motor som funkade. Sen ska masten inte ha några sprickor och man ska se över vajrar, infästningar och vinschar, säger Pontus Arneson. 

undefined
Att investera ett par tusen i säkerhetsutrustning till båten är klokt, tycker Pontus Arneson och Hans-Olov Andersson vid Sjöräddningen.

När det gäller prylar är det absolut viktigaste någon form av kommunikation och navigation.

– Vi rekommenderar alltid att man har en vattentät VHF-radio som man kan ha även om man ramlar i sjön. Sedan ska man också ha navigationsutrustning. Har du ett digitalt sjökort bör du ha en backup med sjökort i papper, passare och transportör så att du kan kontrollera var du är om du behöver hjälp, säger Pontus Arneson och fortsätter:

– Och så flytväst givetvis. Både barn och vuxna ska ha flytväst och den ska vara synlig med röda färger och reflexer. Nu finns det flytvästar som är lätta att bära och som blåser upp sig om man hamnar i vattnet.

– Det som är viktigt med en flytväst är ju också att den sitter åt. Ibland ser man äldre herrar som visserligen har tagit på sig en flytväst men inte knäppt den eller inte dragit åt benremmarna. Ramlar man i med den utan att ha dragit åt dem åker den upp som en tub, man ser inget och den får inte den flytförmåga den ska ha, berättar Hans-Ove Andersson.

undefined
Det här är ungefär den säkerhetsutrustning man bör ha med sig i en fritidsbåt. Förbandslåda, brandsläckare, navigationsutrustning, nödbloss/raket, mat, vätska, VHF-radio och en lampa till flytvästen.

Annat som är bra att ha med sig i båten är nödraket och nödbloss, vattentätt fodral till mobiltelefonen, varma kläder, brandsläckare, en första hjälpen-låda och något att dricka och äta. 

– Se till att ha med vatten, vätska är A och O. Och kanske lite nödproviant. Vad som helst kan hända, det kan gå väldigt fort och det kan ta tid för oss att komma fram till haveristen, säger Pontus Arneson.

Det låter som att det kan kosta en del att rusta sin båt med säkerhetsutrustning men Pontus Arneson menar att det inte behöver bli så dyrt, ett par tusenlappar totalt. Den dyraste prylen är VHF-radion.

– Du kan få en för strax under tusenlappen. En sådan kan vara guld värd, skillnaden mellan liv och död, säger Pontus Arneson.

undefined
Att ha flytväst på sig på sjön är ett måste enligt Sjöräddningen. Den ska gärna vara röd med reflexer och ha en lampa. Alla remmar ska vara åtspända när den sitter på.

Generellt sett är båtägare på Gotland vana vid att åka ut på havet och duktiga på ”det här med att ha båt”, berättar Pontus Arneson. Det är oftast turister från fastlandet som han och kollegerna på Sjöräddningen får rycka ut och hjälpa. Det de flesta behöver hjälp med är bogsering efter att de fått soppatorsk eller att de fått en tamp i propellern.

– De kanske inte är lika vana vid sjön, säger Pontus Arneson och ler.

Tips inför en båttur

Se till att allt på båten funkar som det ska och att du har all utrustning med dig.

Kolla väderprognosen innan du ger dig ut. Vädret kan slå om snabbt och det kan bli hög sjö runt Gotland.

Titta på sjökortet så du vet vad som finns i området du ska färdas i.

Tala om för någon anhörig vart du ska åka och när du räknar med att vara tillbaka.

Om det ändå går snett och du hamnar i fara eller om det är fara för liv: ring 112 eller anropa via VHF. Sjöräddningen har som mål att vara på plats inom en timme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!